"USA är tillbaka" – president Joe Biden talade inom ramarna för säkerhetskonferensen i München
Efter fyra år med Donald Trump vid rodret vill USA:s nya president Joe Biden igen stärka samarbetet med Europa och EU. Biden uttalade sig under fredagskvällen i samband med en virtuell upplaga av den traditionella säkerhetskonferensen i München.
Då privatpersonen Joe Biden deltog i säkerhetskonferensen år 2019 var hans budskap att USA kommer att komma tillbaka.
Då Biden på fredagen blev den första sittande amerikanska presidenten att tala vid den traditionella säkerhetskonferensen återkom han flera gånger till sitt tidigare löfte, samtidigt som han listade en lång rad saker som kommer att ändra då Donald Trump inte längre sitter i Vita huset.
– Jag vill skicka en signal till hela världen om att USA är tillbaka och att det transatlantiska samarbetet är tillbaka, konstaterade Biden.
De senaste fyra åren har enligt honom varit svåra, men nu är det dags att gemensamt blicka framåt.
– Låt mig skingra alla tvivel. USA kommer att samarbeta med våra partnerländer inom EU. Vi kommer att samarbeta med huvudstäder från Rom till Riga för att tackla de utmaningar vi står inför, fortsatte Biden.
Nämnde inte Nord Stream
I sitt tal undvek Joe Biden helt att gå in på frågor som för tillfället belastar relationerna mellan USA och vissa av EU-länderna.
Han nämnde alltså till exempel inte överhuvudtaget det kontroversiella rysk-tyska gasledningsprojektet Nord Stream 2, där USA först har hotat med och senare infört sanktioner mot deltagande bolag.
Utan att gå in på detaljer konstaterade Biden att Rysslands president Vladimir Putin försöker försvaga det europeiska projektet och Natoalliansen.
– Det är så mycket enklare för Kreml att trakassera enskilda länder än att förhandla med en enad transatlantisk allians, konstaterade Biden.
Presidenten säger vidare att USA står helhjärtat bakom Natosamarbetet och han tackar de europeiska Natoländerna för deras allt större investeringar i försvaret.
Han passade i samma veva på att upprepa att USA inte kommer att dra tillbaka några av de i Tyskland stationerade soldaterna.
I riktning Kina sände Biden samma signal som Trumpadministrationen gjorde under säkerhetsmötet i fjol.
– Alla måste spela enligt samma regler och det gäller också för de kinesiska företagen. Teknologin man utvecklar är till för att hjälpa människor, inte för att trycka ner dem. Vi måste stå upp för våra demokratiska värderingar och motarbeta dem som vill normalisera repression.
Transatlantiskt samarbete och corona som tema
Den traditionella säkerhetskonferensen ordnas på grund av coronapandemin endast virtuellt. Meningen är att man eventuellt ska kunna träffas i München under sommaren.
Där man i fjol grubblade över om väst håller på att förlora sitt inflytande i världen, var temat i år att se på hur man kunde förnya det transatlantiska samarbetet samt hur man ska tackla de globala utmaningarna, i första hand coronapandemin.
Bland talarna fanns bland annat Bill Gates och WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Tedros passade i sammanhanget också på att tacka president Biden för hans beslut att stoppa USA:s utträde ur Världshälsoorganisationen.
– Det handlar inte endast om pengarna som USA betalar, det handlar om USA:s globala ledarskap och globala roll, konstaterade Tedros.