Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stopptidernas drottningar är korade – här är fem orsaker till att Finland är tillbaka på slutspelskartan

Från 2021
Finland firar EM-plats.
Bild: Lehtikuva

Varför gör Finlands mästerskapscomeback i England 2022? Yle Sporten listar fem anledningar till att det blir ett slutspel efter en paus på nio år.

1. Laget är stjärnan

Vi sliter fram en riktig klyscha direkt.

Finland har inte spelare som kan kallas världsstjärnor. I stället är det ”laget före jaget” som gäller.

Damlandslagets marsch mot EM liknar herrlandslagets framgångar i EM-kvalet 2019. Ett gediget arbete och kompromisslös vilja att dra sitt strå till stacken bar långt i det här utdragna kvalet.

Finland firar EM-plats.
Bild: Lehtikuva

Laget är stjärnan i Finlands landslagsfotboll.

2. Ryggraden som aldrig brast

Ett lag behöver sina spelare – och ett välfungerande lag behöver sina bärande krafter. Finland har minst en spelare i varje lagdel som utgör ryggraden.

Tinja-Riikka Korpela är en inne på karriärens höst, men är fortfarande en målvakt som sprider trygghet runt sig och som dessutom får fingerspetsarna på avsluten.

Natalia Kuikka är den spelare som imponerar mest och oftast. Mittbacken har blivit den första spelaren som skrivs ner i startelvan tack vare sitt spelsinne, robusta duellspel och skickliga bollhantering.

Eveliina Summanen är urkraften som varje lag tar emot med öppna armar. Orkar springa, orkar tänka, orkar leverera i så gott som varje match. Välförtjänt att den unga mittfältaren blev hjälte i en av de tyngsta matcherna hemma mot Skottland.

Linda Sällström fick det ultimata priset för en lång och krånglig landslagskarriär. En lojal lagspelare, men framför allt en av hela kvalspelets bästa målskyttar. Att kvalets nionde mål kom på tilläggstid i kväll säger allt om hennes betydelse.

3. En funnen startelva

Det har funnits frågor runt Anna Signeuls förmåga att utveckla Finland. I spelet med boll finns det fortfarande väldigt mycket att förbättra, men defensivt har landslaget varit så gott som omöjligt att få hål på.

En nyckel till det är Signeuls val att lita på de här spelarna och skapa trygghet i gruppen. Man kastas inte ur truppen efter en dålig landskamp och en blek insats från start betyder inte bänken direkt.

Anna Signeul ler.
Bildtext Anna Signeul.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Totalt fick tretton spelare starta i de fyra viktigaste matcherna i EM-kvalet. Det tyder på åtminstone två saker:

  1. Anna Signeul har räckt ut en trygg hand till spelarna.
  2. Finland har hittat en startelva att bygga på.

4. Kvalgruppen

Anna Signeul har flera gånger om påstått att gruppen är den tuffaste i EM-kvalet. Det är en lögn.

Finland undvek snarare de största groparna när kvalgrupperna lottades vintern 2019. Det kunde ha blivit expressfartslag som Spanien, Frankrike eller Nederländerna – eller varför inte de nordiska framgångsmaskinerna Sverige och Norge.

I stället föll lotten från den första seedningsgruppen på Skottland. Signeul hade stenkoll på dem efter sin långa period som förbundskapten där – och dessutom var Skottland på pappret det sämsta laget bland de högsta seedade tillsammans med Italien.

Det öppnade vägen för att vinna gruppen. Det finns inte på Europakartan att Finland hade tagit hem en grupp med en av kontinentens stormakter som motstånd.

5. De sena målens kval

Samma höst som Finland åkte på storstryk i VM-kvalet mot Spanien och Österrike var Anna Signeul tydlig:

”Vi kan inte leva på gamla meriter, vi är på 30:e plats i världen och är ingen toppnation”, sa Signeul efter avslutningen i kvalet.

Kurvan i finländsk damlandslagsfotboll har varit oroväckande under egentligen hela 2010-talet. Finland har hamnat på efterkälken och en rad årskullar saknas helt och hållet i dagens landslagstrupp.

Nu är tendensen åtminstone rätt. Slutspelstorkan är bruten efter de sena målens kval. Kvitteringen mot Portugal borta, segermålen mot Skottland borta och Portugal hemma.

Stopptidernas drottningar är korade. Nu åker de mot ett slutspel med väldigt mycket vind i seglen.

Diskussion om artikeln