Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chockade kvalhjälten Linda Sällström kände inget efter slutsignalen – uppfyllde sin stora dröm på landslagets ofinska sätt: "Kanske vi fått med oss den svenska turen"

Från 2021
Linda Sällström firar EM-platsen.
Bildtext Linda Sällström får äntligen göra sin slutspelsdebut.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det 47:e landslagsmålet blev hennes allra viktigaste. Hittills. Linda Sällström ska spela i ett mästerskap – med hjälp av lite svenskt flyt?

Högen av slutspelsrusiga spelare kastade sig i famnen på Linda Sällström efter Finlands sena segermål mot Portugal. EM-kvalet var fullbordat.

Sällström hann nästan få panik.

– Alla sprang emot mig, min första reaktion var bara att springa iväg. Sen hamnade jag ändå längst ner i högen och fick massor av kramar, säger kvalhjälten till Yle Sporten.

Hon sitter med munskyddet på bakom ett podium. Coronarestriktionerna satte stopp för den stora publikfesten i Tölö, men det är enkelt att se hur glad Sällström är alldeles oavsett.

Eller?

– Jag är så chockad att jag inte har hunnit ta in det här ordentligt. Det känns egentligen inte alls just nu, men känslostormen lär komma. Den kanske kommer i morgon eller senast när jag är hemma igen. Vi gör ett helt otroligt kval.

– Det känns så otroligt roligt att se hur glada alla är och hur mycket det här betyder för hela laget. Vi har gjort det här tillsammans.

Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällström gjorde det – sköt Finland till EM 2022 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sena mål flera gånger

Med sina nio mål i EM-kvalet är Sällström en solklar anledning till att Finland spelar i fotbolls-EM 2022. Efter flera korsbandsskador i karriären står hon på sin högsta punkt i fotbollslivet och blickar ut mot slutspelsvyer.

– Det här är väl ett av de mest oförglömliga målen i mitt liv.

Fullträffen kom på stopptid – ett signum för Finlands kval. Kvitteringen mot Portugal borta och segermålen mot Skottland borta och Portugal hemma kom i grevens tid varje gång.

– Det är väldigt ofinskt, säger Sällström och skrattar till.

Amanda Rantanen och Linda Sällström.
Bildtext Amanda Rantanen och Linda Sällström satte de två tunga kvalmålen mot Skottland och Portugal.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

– Vi har haft lite flyt med oss. Kanske det är vår svenska tränare som kommit med den svenska turen.

Det sista konstaterar hon samtidigt som hon tittar på förbundskaptenen Anna Signeul.

– Jag vet inte om det är speciellt svenskt, säger Signeul

– … Jo, det tycker vi!

”Otroligt kul att det här fortsätter”

En handfull spelare i det här landslaget var med när Finland spelade i EM 2013. Då missade Sällström mästerskapet på grund av en skada.

Nu är hon med och är en nyckelfigur. Hon håller ändå laget som ledstjärnan.

– Bra lag, bra spelare – både på och utanför planen. Vi trivs väldigt bra ihop och vi är verkligen redo att offra oss för varandra. Att få göra det här tillsammans känns otroligt bra.

Dessutom:

– Otroligt kul att det här fortsätter. Vi har ett mästerskap att se fram emot.

Diskussion om artikeln