Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vasabördiga Jessica Sundin blev utan el i kölddrabbade Texas: "Jag stod i skidkläder och lagade pasta i mörkret vid ett Halloweenljus"

Från 2021
Uppdaterad 20.02.2021 20:11.
Bildmontage med tre bilder från Texas som drabbats av vinterväder. Till vänster folk som går i snön, i mitten en bild på Texasbon Jessica Sundin och till höger en bild på en man som står på vattnet på en frusen simbassäng.
Bildtext Vasabördiga Jessica Sundin har bott på olika håll i USA under flera år, men är sedan 2010 bosatt så gott som hela tiden i Dallas, Texas, förutom ett år i Finland i fjol. Familjen flyttade tillbaka i augusti.
Bild: Jessica Sundin (bildmontage)

Utan el, värme, information och vatten. Texasbon Jessica Sundin vittnar om hur den hårda kölden drabbat delstatens invånare.

Utanför Vasabördiga Jessica Sundins fönster i Dallas glittrar vinterlandskapet oskyldigt. Hon är iklädd tröja, fönstren är klara och den kalla luften som smiter in genom springorna runt ytterdörren blandas snabbt ut med inomhusvärmen.

I början av veckan såg läget helt annorlunda ut. Då hade elen slagits ut och familjen försökte bevara värmen i det gamla huset med enkla fönster.

– Vi gick runt i vinterkläder men man blir ju så jättekall när det är minusgrader inomhus. Det blev is på insidan av fönstren och ånga när man andades.

Jessica Sundin
Bildtext Jessica Sundin säger att Texasborna blev tagna på sängen. "När man bor i ett modernt samhälle tror man ju att det ska fungera".
Bild: Jessica Sundin

Kylan och dess följder chockade Texasborna

Sundin, som jobbar för skoldistriktet, fick på onsdagen förra veckan meddelande om att undervisningen de följande dagarna skulle ske på distans på grund av det kalla vädret.

– På torsdag när vi steg upp vart allt täckt av en hinna av is.

– Det var ingen snö men det var minusgrader och hade kommit något sorts underkylt regn. Alla växter var täckta av is och det var glashalt ute.

Vid det här skedet visste man redan om att det skulle bli kallt. Meteorologerna varnade för arktiska vindar som skulle ge upphov till vinterstormar i flera delstater.

Men att konsekvenserna skulle bli så allvarliga hade Texasborna nog inte räknat med, säger Sundin.

– Folk trodde inte att de skulle bli utan el.

Elnätet kördes ner

På söndag fick invånarna reda på att det skulle införas så kallade "rolling blackout". Det innebär att man tillfälligt stänger av elen vid olika tillfällen på olika håll i ett distributionsområde för att undvika att elnätet överbelastas.

– Det är i sig ganska vanligt på sommaren eftersom vi har 40 grader varmt och alla kör med sina luftkonditioneringar, förklarar hon.

– Men när det väl slog till så hade man ingen tv, nyheter och internet fungerade inte som det skulle. Så man hade ingen aning om vad som hände. Det var ju jobbigt, när man inte visste vad som var planen.

Snötäckt mark i Dallas Texas
Bild: Jessica Sundin

Flera miljoner hushåll drabbades, och vissa är fortfarande utan el. Den republikanska delstatsguvernören Greg Abbott har krävt en utredning av elbolaget Ercot som ansvarar för merparten av elförsörjningen i Texas.

Texas har ett eget stamnätverk och är därmed inte kopplat till resten av USA. Det innebär att delstaten är känslig för just elavbrott. Till en början var Sundins familj utan el en kort tid men tidsperioden blev längre och längre.

– Vi var utan el ett par timmar och då börjar man ju fundera lite. Sedan kom den tillbaka, men väldigt kortvarigt, och sedan var det stopp.

Sundins familj värmer huset med gas, men själva värmaren behöver el för att starta.

Vaknade upp till kyla

Familjen vaknade upp till ett kallt hus på måndag morgon. Till en början tog de läget med ro och antog att elen skulle komma tillbaka. Under natten hade det snöat och familjen begav sig ut för att njuta av snön. När de kom hem insåg de att huset fortfarande saknade el.

– Det blev bara kallare och kallare och kallare. På dagen var det minus 12 grader men temperaturen sjönk till minus 18 på natten.

Snö i Texas
Bildtext Nu är det ordentligt med snö i Texas, nästa vecka smälter den bort.
Bild: Jessica Sundin

Familjen bäddade på måndagskvällen i vardagsrummet och stängde av alla andra rum. Gasspisen i köket kunde Sundin tända med en tändare.

– Men det var ju nog lite campingkänsla över att stå i skidkläder och göra pasta i mörkret med något ljus. Vi hade ett Halloweenljus som vi hittade och så hade vi doftljus så det luktade jättestarkt här eftersom alla hade olika lukt, säger hon.

Utan värme riskerar vattenrör spricka. På olika håll i delstaten har boende uppmanats att låta kranen droppa så att vattnet i rören inte fryser.

– Vi bor i ett hus som är ganska gammalt och det här området har så gamla hus. Så våra rör är också undermåliga, säger hon.

En man har svept in sig i en filt för att skydda sig mot kylan
Bildtext Texasborna är inte förberedda för kallt väder. Sundins familj hade sedan tidigare vinterkläder men många amerikaner klädde sig i fleecepyjamas, säger hon.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Hon har vänner vars hus har vattenskadats efter att vattenrör spruckit i taket eller efter att värmetanken, som vanligtvis finns på övre våningen, börjat läcka.

– Hela taket har rasat ner när isen börjat smälta.

Utan nyheter och information

Att bli utan el innebär att man också blir utan tv och internet. Familjens telefoner laddades ur i det kyliga vädret. De försökte ladda telefonerna i bilarna men batteritiden blev ändå kort, säger Sundin.

– Vi skickade meddelanden om att vi var okej men sedan var det slut.

Utan tv och internet blev det omöjligt att ta del av information och nyheter.

– Vi visste ju inte riktigt vad som hände eftersom vi inte hade tillgång till nyheter. Vi hade ingen radio eftersom allt är eldrivet. Man försöker texta med sina vänner när man väl får el.

– Det konstiga var att flera stycken hade el och inte hade rolling blackouts. Det finns ju ingenting att basera det på men det verkade som att de som bodde i bättre områden hade el.

Flera amerikanska medier har rapporterat om saken. Bland annat The Hill bekräftar att bostadsområden där många invånare är låginkomsttagare och mörkhyade drabbas mer av blackouts än andra bostadsområden.

Det här har verkligen visat att när sådant här händer så är folk hjälpsamma mot sina grannar och folk som de inte ens känner

Sundins familj tillbringade natten till tisdagen i sitt hem. På tisdagen försökte de ta in på hotell men eftersom många invånare var utan el hade priserna trissats upp ordentligt till nästan tusenlappen per natt.

På kvällen flyttade de därför i stället till en av Sundins väninnor som hade el i sitt hus. Vännen bodde bara ett par kvarter bort och hade värme hela tiden.

– Hennes hus blev som ett flyktingläger eftersom vi alla som var utan el kom dit. Trots att man inte umgåtts i dessa coronatider så nu plötsligt var det bara: "Vad gör man?", säger hon.

Familjen var utan el så gott som hela tiden från natten till söndag till onsdag kväll.

Invånare som hjälper varandra

Men i kriser finns också ljusglimtar.

– Det som är så fint i sådana här situationer är att folk som hade el öppnade upp för andra.

På Facebook erbjöd folk sina medmänniskor en varm måltid, telefonladdning, hjälp med de frusna vattenrören eller ved till vedspisen. Även restauranger och träningsutrymmen har öppnat sina dörrar.

– Det här har verkligen visat att när sådant här händer så är folk hjälpsamma mot sina grannar och folk som de inte ens känner. Även i en storstad som Dallas finns det en granngemenskap och människor försöker hjälpa varandra.

Stormen får långvariga konsekvenser

Sundins familj kan som nämnt numera ta av sig mössorna och vinterjackorna när de kommer in i sitt hem. Men det innebär ändå inte att de konsekvenser som följt vinterstormens framfart har retts upp.

– Vattnet har stängts av på flera håll, inte ännu hos mig utan det bara varnas om det.

Det är obehagligt att inse hur beroende man är av att samhället ska fungera

Vattenkvaliteten är usel i vissa områden eftersom kölden påverkat reningsverkens funktion.

– Vissa säger att man ska koka vattnet i vårt område, andra säger att man inte behöver göra det ännu.

Jason Sae-saue står på en frusen pool
Bildtext Jessica Sundin man Jason Sae-saue står på familjens frusna pool.
Bild: Jessica Sundin

Stormen lämnar efter sig vattenskadade, förfallna hus. Människor har mist livet i bland annat trafikolyckor och kolmonoxidförgiftning efter desperata försök att värma sig vid grillar inomhus.

Drabbar de fattigaste

Även klasskillnader har blivit påtagliga under krisen. Många restauranger och butiker är stängda till följd av kylan. I de få matbutiker som är öppna har hyllor snabbt tömts och efterfrågan på vatten är stor.

– Jag har jobbat för Röda korset och har alltid jättemycket mat för nödfall. Så jag har en massa burkar med soppor. Men alla har inte funderat i de banorna.

– Här är det faktiskt så att alla inte har råd att ha ett skafferi som är fullt. Det blir problem för dem som lever dag för dag, säger hon.

Det är också frågan om människor som inte har råd att ta in på hotell för att undkomma kylan. De kan inte heller fly till andra orter likt den republikanska senatorn Ted Cruz. Han åkte till Cancun i Mexico med sin familj och har fått hård kritik för att ha lämnat sin delstat.

Varmare väder på kommande

I nuläget verkar Sundins familj ha klarat kölden rätt så bra. Tillgången till rent, drickbart vatten är ännu en olöst fråga även om de bunkrat upp, och hur vattenrören klarat sig återstår att se.

Även om hennes familj till viss del varit förberedd på krissituationer, så är det obehagligt att inse hur beroende man är av att samhället ska fungera.

– När man bor i ett modernt samhälle tror man ju att det ska fungera, säger hon.

Nästa vecka förutspås värme och solsken. Det ska bli 19 grader Celsius varmt.

Diskussion om artikeln