Hoppa till huvudinnehåll

Sport

För drygt fyra år sedan jublade Anna Signeul då Finlands EM-hopp slocknade i Portugal – nu jämför hon sitt blåvita landslag med Linn Svahn

Från 2021
Finland firar EM-plats.
Bildtext Efter nio års paus ska Finland spela i ett slutspel på nytt.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Ända in i kaklet." Tränarsvenskan smög sig in i det finländska firandet. Anna Signeul förklarar varför. "Det här laget tror på att de kan vinna på upploppet", säger förbundskaptenen.

Det har snart gått fem år sedan Skottland gjorde sin slutspelsdebut på damsidan. Det har gått drygt fyra år sedan Anna Signeul satt i en möteslokal och såg Finland spela hennes Skottland rakt i händerna.

Finlands slutspelsdröm krossades när Portugal vände ett 0–2-underläge till seger.

Historien har en tendens att upprepa sig. Nu står vi här. Signeul i Finlands tjocka landslagsjacka, Skottland utslaget och blåvitt, bubblande brakjubel efter en 1–0-seger mot just detta Portugal.

– Ja, det är ju lite speciellt. Det var jättekul för oss då, men det blir på ett annat vis när slutspelsplatsen säkras under en match. Vi satt med det skotska laget i ett litet mötesrum och gick till EM på någon annans bekostnad, säger Signeul till Yle Sporten.

– En helt otrolig känsla. Jag trodde inte att det var sant när bollen satt i mål nu. Jag trodde att vi skulle åka till Cypern och avgöra där.

Programmet är inte längre tillgängligt
Linda Sällström gjorde det – sköt Finland till EM 2022 - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

"Linda tror på att göra mål på stopptid"

Ett nytt stopptidsmål tog bort den sista, lilla tvekan som fanns kring Finlands slutspelsresa. Det blir EM-spel 2022.

Signeul hyllar landslagets mentalitet.

– Vi har kanske haft lite flyt, men det är också signifikativt för oss. Vi har arbetat hela tiden i 93 minuter i hela kvalet. Vi är med till hundra procent i sättet vi försvarar oss på, hur vi offrar oss – och hur vi tror på det i slutändan.

– Linda gör exakt det. Hon tror på att göra mål på stopptid.

Hon nämner den tidigare svenska landslagstränaren Tommy Söderbergs klassiska simparallell ”ända in i kaklet” och unga längdåkaren Linn Svahns kompromisslösa vilja att vinna varje lopp.

– Linn ger sig aldrig på upploppet. Hon tror alltid på det. Det här laget visar samma sak. De tror på att de kan vinna på upploppet. Vi får hoppas på att det håller i sig.

Stor förändring efter tunga VM-kvalet

Tidsperspektiven i landslagssammanhang är alltid korta och det är inte länge sedan som Finland var utspelat och blottlagt i VM-kvalet.

Nu hänger spelet ihop betydligt bättre – även om det finns klar förbättringspotential. Vad har hänt?

– Jag är stolt över hur vi står upp, går in i dueller och jobbar hemåt. Sen handlar mycket också om självförtroende. Att vi vågar tro på att vi klarar av det.

Enligt Signeul var fredagens gruppfinal ett exempel på hur Finland utvecklades mitt under matchen. Efter lågt tempo i en halvlek försökte Finland trycka fram sitt lag och tog också över matchen efter paus.

– Vi tjänar på att spela snabbare. Vi ska trycka upp och vara modiga. Så har vi spelat och så ska vi fortsätta. Vi ska inte vara rädda för att släppa in ett mål eller för att misslyckas.

Tittar redan framåt

För landslaget väntar nu avslutningen på EM-kvalet borta mot Cypern på tisdag. Efter det blir det träningsmatcher i april innan VM-kvalet ska starta i höst.

Vägen fram till EM-återkomsten i England 2022 är över ett år lång. Samma kväll som slutspelsbiljetten är stämplad väntar Signeul redan på att fortsätta jobba.

– Jag tittar redan framåt, vi kan få bra träningsmotstånd i april. Det är klart att vi ska fira och njuta av det här, men vi ska också fundera på hur vi kan bli bättre. Det ser jag fram emot. Jag tycker att det ser riktigt bra ut nu.

Diskussion om artikeln