Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Naomi Osaka vann Australian Open – gör Monica Seles och Roger Federer sällskap i historieböckerna

Från 2021
Naomi Osaka visar upp segerbucklan.
Bildtext Naomi Osaka visar upp segerbucklan.
Bild: EPA-EFE/DAVE HUNT

Tennisstjärnan Naomi Osaka från Japan vann Australian Open-finalen mot amerikanskan Jennifer Brady. Segersiffrorna skrevs 6–4, 6–3. Osaka har spelat fyra grand slam-finaler och vunnit samtliga.

I första set tog Naomi Osaka ledningen med 3–1. Då Osaka ledde med 5–4 hade Jennifer Brady 40–15 i egen serve, men Osaka vann fyra raka bollar och tog hand om setet med siffrorna 6–4.

I andra set gick Osaka direkt upp i en 4–0-ledning. Brady fick till ett break, men det hjälpte inte och Osaka vann setet med 6–3 och finalen med 2–0 i set.

Matchen varade i 77 minuter.

Grand slam-titeln var den 23-åriga japanskans fjärde. Hon har tidigare vunnit i Australien 2019 och US Open i USA 2018 och 2020.

Osaka har vunnit sina samtliga fyra grand slam-finaler. Bara två andra tennisspelare har under sina karriärer kunnat stoltsera med ett motsvarande saldo: Monica Seles och Roger Federer.

Den 25-åriga amerikanskan Brady har en gång tidigare gått långt i grand slam-sammanhang. I höstas tog hon sig till semifinal i US Open.

Resultat:

Naomi Osaka JPN–Jennifer Brady USA 2–0 (6–4, 6–3)

Söndagens herrsingelfinal mellan serben Novak Djokovic och ryssen Daniil Medvedev förväntas bli en jämn historia. Matchen börjar klockan 10.30.

Diskussion om artikeln