Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kocken Micke Björklund lär ungdomar hitta sin superkraft

Från 2021
Jenny Heinola, Micke Björklund och Axel Nars
Bildtext Jenny Heinola, Micke Björklund och Axel Nars har gjort mat tillsammans på Optima i Nykarleby.
Bild: Yle/Pia Lagus

Kändiskocken och Robinsonvinnaren Micke Björklund kan vill med sig själv som exempel visa på hur man kan svänga sin motgång till framgång. Det är något han också vill lära elever på yrkesskolan Optima.

- Min superkraft är att kunna be om hjälp. Det började redan när jag var liten och fick hjälp av kompisar och andra personer. Jag har aldrig varit rädd att fråga om hjälp, säger Michael Björklund och fortsätter.

- Allt skulle vara mycket enklare om fler skulle våga be om hjälp. Då skulle man inte behöva ha en fasad för att man känner sig osäker eller tycker något är jobbigt. Det finns ingen människa som kan allt och jag upplever att jag blir tryggare i mig själv när jag kan be om hjälp, säger Björklund.

I övningsköket tillreds bland annat köttbullar, potatismos, pressgurka och en delikat dessert.

I övningsköket på Optima i Nykarleby
Bildtext Övningsköket i Optima används för utbildningen i matlagning.
Bild: Yle/Pia Lagus

Axel Nars har sökt sig till Optimas kocklinje för att han ville pröva på något nytt. Fast kokat och bakat har han gjort sedan han var liten.

- Det är min superkraft, säger Axel Nars.

Vad han vill göra i framtiden vet han inte ännu.

Jenny Heinola har också alltid varit intresserad av matlagning. Utbildningen på Optima tycker hon är mer krävande än vad den var i högstadiet.

- Nu är det mer petnoga att följa recept och mått och så, säger Heinola.

Hon funderar på att utbilda sig till närvårdare också.

- Fler utbildningar ger en bra grund att stå på, säger Jenny Heinola.

Landets enda svenskspråkiga specialyrkesläroanstalt

Optima är den enda svenskpråkiga utbildningen i landet med rättighet att ge krävande särskilt stöd. Teamledare Kristina Kullas-Norrgård förklarar vad det innebär.

- Vi kan ge smågruppsundervisning, vilket innebär 5-8 studerande. Vi har speciallärare, skolgångsbiträden och handledare för varje utbildning.

Inom specialundervisningen är allting individuellt och skräddarsytt för den studerande. Man kan avlägga hel- eller delexamen. Och så finns det studerande som får betyg för sitt kunnande samt en verbal bedömning.

Kristina Kullas-Norrgård
Bildtext Det finns många möjligheter för eleverna intygar teamledaren Kristina Kullas-Norrgård

- Betyget skrivs alltså enligt de studerandes egna förutsättningar, säger Kullas-Norrgård.

Inom specialundervisningen vid Optima tillämpas en så kallad utbildningsgaranti. Så i betygskuvertet finns även en plan för framtiden. I planen ingår arbete, boende och hur inkomstförvärvet skall se ut.

- Man kan jobba på en skyddad arbetsplats, på utlokaliserat arbete eller på lönearbete. Det handlar ofta om enkla rutinarbeten i ett kök, säger Kullas-Norrgård.

Vid enheten i Nykarleby studerar cirka 50 ungdomar från hela Svenskfinland. Drygt hälften bor på elevhem. Stämningen är familjär och gör mycket gott för ungdomarna som är mellan 16 och 20 år.

Det går ju inte som på Strömsö hela tiden.

Micke Björklund

- De har tidigare kanske inte haft så många kompisar i sina hemkommuner utan varit rätt ensamma. Här umgås de både i skolan och på fritiden och mitt i allt dyker det upp både kompisar och flick- och pojkvänner, så föräldrarna blir riktigt förvånade där hemma, säger Kullas-Norrgård.

"En bra arbetsplats satsar på mångkraft"

Tillbaka till Micke Björklund och de verktyg han vill ge ungdomarna inför framtiden och kommande arbetsliv. Vad säger han åt dem?

- Ni skall vara er själva. Visa att ni vill lära er och utvecklas. Se framåt och var aldrig rädd att pröva nya saker!

- Det går ju inte som på Strömsö hela tiden. Alla har upp- och nerförsbackar. Det behöver inte vara perfekt hela tiden, säger Björklund.

Björklund framhåller att man inte behöver vara som "den statliga boxen", det vill säga att alla är stöpta i samma form.

- Styrkan ligger i att vi är bra på olika saker. Alla passar nog in någonstans. Att förstå det är också en superkraft. Det skulle ju inte vara så roligt om vi alla var likadana. Då skulle det inte ske någon utveckling, säger Micke Björklund.

Att få ungdomarna på Optima att hitta sina superkrafter är en sak. Men hur är det då på våra arbetsplatser?

- Alla arbetsplatser behöver olika typer av människor. För att vara en riktigt bra arbetsplats skall man satsa på mångfald och mångkraft. I ett bra företag finns det plats för alla, summerar Micke Björklund.

Och Kristina Kullas-Norrgård håller med Björklund.

- Bara man tittar runt sig och analyserar arbetsuppgifterna så tror jag att vi kan hitta en plats för alla i arbetslivet. Men vi måste alla hjälpas åt.

Att be om hjälp är en superkraft

25:30

Diskussion om artikeln