Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norges damer vann skidskyttestafetten – Eckhoff bet på naglarna då Røiseland var nära att tappa allt på skjutvallen: "Jag var väldigt, väldigt rädd"

Från 2021
Marte Olsbu Røiseland, Ida Lien, Tiril Eckhoff och Ingrid Landmark Tandrevold firar segern.
Bildtext Marte Olsbu Røiseland, Ida Lien, Tiril Eckhoff och Ingrid Landmark Tandrevold firar segern.
Bild: AFP / Lehtikuva / Joe Klamar

Tv-tittarna bjöds på stor spänning i damernas VM-stafett. Norge tog en favoritseger efter att Marte Olsbu Røiseland satt fem raka skott i ett pressat läge. Överraskningarna Belarus, Polen och Ukraina låg bra till inför ankarsträckan, men bara Ukraina tog plats på prispallen. Tvåan Tyskland passerade Ukraina på målrakan.

Lisa Vittozzi såg till att Italien hade en 16 sekunder stor ledning i den första växlingen, men Michela Carrara fick inte över huvud taget till det på den andra etappen och därmed grusades Italiens medaljchanser.

Tiril Eckhoff körde Norges andra sträcka och tog upp laget i ledning.

Bakom Norge gjorde Belarus, den stora skrällen Polen och Ukraina väl ifrån sig, samtidigt som de starka medaljkandidaterna Frankrike, Sverige och Tyskland hade problem.

I det norska segerlaget hyllades 23-åriga Ida Lien som höll för trycket på den tredje etappen. Hon var bara 20 sekunder långsammare än Tjeckiens Marketa Davidova som höll bäst fart.

Ställningen inför ankarsträckan:

  1. Norge
  2. Belarus +9,0
  3. Polen +9,9
  4. Ukraina +23,2
  5. Tyskland +43,4
  6. Frankrike +44,1
  7. Sverige +52,5

Norges Røiseland låg risigt till

Norges ankare Marte Olsbu Røiseland missade sina tre första skott i det liggande skyttet och risken för åtminstone en straffrunda var överhängande.

– Jag var väldigt, väldigt rädd, erkände Tiril Eckhoff som bet på naglarna i målområdet till NRK.

Norskan satte ändå fem raka skott och gick ut på det andra varvet tillsammans med Ukrainas Olena Pidhrusjna. Åkstarka Røiseland missade bara ett skott i det sista, stående skyttet och tog ledningen med tolv sekunder. Därmed var det klappat och klart beträffande segern.

Tyskan Franziska Preuss var prickfri och gick ut knappt före Pidhrusjna på det sista varvet. Ukrainskan passerade ändå och såg ut att gå mot ett VM-silver. På slutet hittade Preuss nya krafter, passerade Pidhrusjna på målrakan, och knep andraplatsen med 0,4 sekunders marginal.

Finland fick en bra start på stafetten då Suvi Minkkinen var prickfri i skyttet och växlade som tia. Mari Eder missade två skott, men tog upp Finland på åttonde plats.

På den tredje etappen åkte Erika Jänkä på en straffrunda och Finland var på 14:e plats inför Nastassia Kinnunens ankarsträcka. Kinnunen höll ställningarna och Finland åkte i mål på 14:e plats.

Resultat:

1. Norge 1.10.39,0
(Ingrid Landmark Tandrevold, Tiril Eckhoff, Ida Lien, Marte Olsbu Røiseland)

2. Tyskland +8,8
(Vanessa Hinz, Janina Hettich, Denise Herrmann, Franziska Preuss)

3. Ukraina +9,2
(Anastasija Merkusjyna, Julija Dzjyma, Darja Blasjko, Olena Pidhrusjna)

4. Belarus +28,8
(Iryna Kryuko, Dzinara Alimbekava, Hanna Sola, Jelena Krutjinkina)

5. Sverige +47,9
(Johanna Skottheim, Linn Persson, Elvira Öberg, Hanna Öberg)

14. Finland +4.46,8
(Suvi Minkkinen, Mari Eder, Erika Jänkä, Nastassia Kinnunen)

Diskussion om artikeln