Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rederierna förväntar sig få passagerare på kryssningsfartygen under sportlovet – coronarekommendationerna skapar förvirring bland resenärerna

Från 2021
Kryssningsfartyg i Helsingfors.
Bildtext Arkivbild. Kryssningsfartygen kör också under sportlovet, Silja Serenade står dock i hamn.
Bild: Jorma Vihtonen / Yle

Passagerarfartygen kryssar relativt tomma under skolbarnens sportlovsveckor, men de två största rederierna har ändå några hundra passagerare mellan Åbo och Stockholm, skriver Yle Uutiset.

Tallink Siljas kommunikationschef Marika Nöjd säger att kunderna frågar en del om begränsningarna, karantänerna och vilka förutsättningar som gäller när man kommer i land.

Vid Vikig Line säger kommunikationschef Johanna Boijer-Svanhström å sin sida att passagerarna har svårt att förstå och tolka rekommendationerna. Viking Line förväntar sig ännu fler bokningar under sportlovet, eftersom folk brukar boka kryssningar ganska sent.

De finländska rederierna förutsätter från och med tisdag ett negativt coronatest av de passagerare som anländer från utlandet till Finland. Det är Rederierna i Finland som står bakom riktlinjerna.

Passagerare från Sverige separeras från resten

I Viking Lines Åboterminal finns separata gångar för kryssningspassagerarna och andra resenärer.

Kryssningspassagerare på Tallink Silja och passagerarna på picknick-kryssningarna till Åland får ett Å-klistermärke, som berättar för gränsmyndigheterna att de inte har varit i Sverige. Dessutom finns en separat gång för de passagerare som kommer från Sverige.

- På kryssningarna till Tallinn brukar det finnas från några tiotals till ungefär hundra passagerare, beroende på veckodag och klockslag. Det ryms mellan 2 800 till 3 000 passagerare på fartygen, så om där till exempel skulle vara 200 passagerare är ju fartyget väldigt tomt och det är lätt att hålla säkerhetsavstånd, säger Nöjd.

Restaurangerna och all annan service har kortare öppettider på Tallink Siljas fartyg. Underhållning finns det knappt om. Dans är förbjudet och barnens lekplatser är väldigt tomma.

- Vi följer Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer, säger Boijer-Svahnström på Viking Line.

Artikeln baserar sig på "Risteilylaivoilla tulossa hiljaiset hiihtolomaviikot – suositukset hämmentävät matkustajia" skriven av Minna Rosvall. Översättningen är gjord av Pontus Nyqvist.

På andra språk

Diskussion om artikeln