Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Otippade VM-drottningen tog nytt guld – bröt Shiffrins suveräna segersvit i utklassningsstil

Från 2021
Mikaela Shiffrin kramar om Katharina Liensberger.
Bildtext Katharina Liensberger kramas om av Mikaela Shiffrin efter tronskiftet i damernas VM-slalom.
Bild: All Over Press

USA:s Mikaela Shiffrin hade vunnit de fyra senaste VM-gulden i slalom. Österrikes Katharina Liensberger hade inte tagit en enda seger i världscupen. Men i Cortina var Liensberger helt överlägsen, och Shiffrin fick nöja sig med brons.

Guld i Schladming 2013, guld i Vail 2015, guld i Sankt Moritz 2017 och guld i Åre 2019. Mikaela Shiffrins segerrad i VM:s slalomtävlingar var minst sagt imponerande.

Men i Cortina 2021 fick guldsviten ett abrupt slut. Det här var nämligen veckan då det föddes en ny drottning i de alpina pisterna.

Katharina Liensberger hade tidigare i veckan tagit guld i parallellstorslalom och brons i storslalom. Och när damernas VM avslutades med slalom var hon i en klass för sig.

En ledning på tre tiondelar efter det första åket förvandlades till en solklar seger efter ett förkrossande andra åk.

– Hon åker på som en galning, det där var verkligen snyggt, utbrast Yle Sportens expertkommentator Marcus Sandell.

– Jag har jobbat så hårt för det här. Om du verkligen vill ha något så hjälper universum dig att få det, sade Liensberger till SVT i Cortina efter sin uppvisning.

Slovakiskt på silverplats

Petra Vlhova från Slovakien leder slalomcupen och hade vunnit tre av fem tävlingar den här säsongen, men nu var hon chanslös mot Liensberger och förlorade med exakt en sekund.

Till silver räckte det ändå för Vlhova medan Mikaela Shiffrin på bronsplats var nästan två sekunder efter Liensberger. USA-damens guldsvit tog slut, men hon valde efteråt att koncentrera sig på helhetsinsatsen under ett VM som gav henne guld i kombination, silver i storslalom och brons i super-G och slalom.

– Det är otroligt att få ännu en medalj, jag hade aldrig trott att jag skulle kunna vinna fyra medaljer på ett världsmästerskap. I dag skulle jag ha velat få en bättre känsla, framför allt i det första åket var jag inte nöjd med mig själv, men jag tror inte att det skulle ha förändrat valören på medaljen, sade Shiffrin till SVT.

Fyra medaljer under vad som känns som ett smått misslyckat mästerskap säger allt om Shiffrins kapacitet. Men tio år efter det senaste österrikiska slalomguldet genom Marlies Schild är Shiffrins guldera till slut över, och en ny österrikiska sitter på den alpina tronen. Inte illa med tanke på att Katharina Liensberger kom till Cortina utan en enda världscupseger i karriären.

Finländska duon Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen körde båda ur redan i det första åket.

Alpina VM, slalom, damer:

1. Katharina Liensberger Österrike 1.39,50 (48,48+51,02)
2. Petra Vlhova Slovakien jäljessä +1,0 sekunder (48,78+51,72)
3. Mikaela Shiffrin USA +1,98 (49,78+51,70)
4. Wendy Holdener Schweiz +2,34 (49,72+51,12)
5. Andreja Slokar Slovenien +2,67 (50,81+51,36)
6. Chiara Mair Österrike +2,75 (50,51+51,74)
Finlands Riikka Honkanen och Erika Pykäläinen avbröt.

Diskussion om artikeln