Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kölddrabbade Texasbor får mera resurser att hantera krisen: Biden undertecknar katastrofdeklaration

Från 2021
En kvinna som smälter snö i kastruller på spisen.
Bildtext Flera Texasbor kokar snö för att få tillgång till vatten. Myndigheter har också uppmanat sju miljoner invånare av dem som har normal tillgång till vatten att koka dricksvatten på grund av lågt tryck i ledningarna.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Joe Biden godkänner en katastrofdeklaration för Texas. Miljontals människor har, efter att först drabbats av strömavbrott, nu drabbats av vattenbrist på grund av det extrema vintervädret den här veckan.

Biden har redan tidigare utlyst nödläge i delstaten, som innebär att han kunnat lösgöra federala resurser för att hjälpa Texasborna.

I och med katastrofdeklarationen lösgörs ytterligare finansiering.

Bland annat innebär det att drabbade invånare kan beviljas stöd för tillfälligt boende, hemreparationer och erbjudas förmånliga lån.

Temperaturen har nu börjat återgå till det normala och de flesta har fått strömmen tillbaka, men nästan hälften av delstatens 29 miljoner invånare beräknas ha någon form av problem med tillgången till vatten.

Många som flytt från sina kalla hem under strömavbrott den här veckan har kommit hem till översvämmade golv och utan dricksvatten, då vattenrör har frusit och brustit på grund av kylan.

Biden ska besöka Texas om han "inte är en börda"

Omkring 60 personer har dött runtom i USA på grund av det ovanligt brutala vintervädret som dragit över södra och centrala delar av landet den här veckan.

Flera delstater har drabbats, men Texas är krisens epicentrum.

Biden har förutom i Texas också utlyst nödläge i Oklahoma och Louisiana.

Presidenten planerar att besöka Texas nästa vecka, men har sagt att han endast gör det om han inte är i vägen för dem som arbetar med krisen.

- Om man faktiskt kan dra slutsatsen att jag kan besöka Texas utan att vara en börda för folk medan de hanterar den här krisen, så planerar jag att åka, sa Biden på fredag.

Källor: AP, New York Times, Washington Post

Diskussion om artikeln