Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Motionera utomhus men träffa inte äldre släktingar – så här firar du ett coronasäkert sportlov

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 08:54.
En man skrinnar på isen i Nådendal.
Bildtext Arkivbild. Sportlovet är ett utmärkt tillfälle att skrinna, skida och åka slalom, så länge man undviker att samlas inomhus.
Bild: Arash Matin / Yle

Sportlovet innebär att barnen är hemma från skolan och många föräldrar tar ledigt från jobbet för att kunna tillbringa tiden med familjen. Vi talade med chefsöverläkare Mikko Pietilä vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt om hur man firar ett coronasäkert sportlov i år.

Trots att det är sportlov försvinner inte risken för att insjukna i eller sprida coronaviruset vidare, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.

– Men så länge man inte helt glömmer alla rekommendationer, kan man bra njuta av livet lite också, säger Pietilä.

Chefsöverläkare Mikko Pietilä står utanför Åbo universitetscentralsjukhus.
Bildtext Arkivbild. Chefsöverläkare Mikko Pietilä fick svara på hur man ska tänka för att kunna njuta av ett coronasäkert sportlov.
Bild: Arash Matin/Yle

Bra att ägna sig åt vintersporter

Enligt Pietilä är sportlovet ett ypperligt tillfälle att motionera utomhus. Till exempel att åka skidor, åka slalom och att skrinna är lämpliga aktiviteter.

– Det är tryggare att göra saker tillsammans utomhus än inomhus, säger Pietilä.

Är det säkert att köa till skidliften då man åker slalom?

– Det borde vara ganska lätt att hålla säkerhetsavstånd. Man har ju skidor på sig vilket betyder att man inte ens kan vara så nära varandra, och det tror jag tar hand om behovet av säkerhetsavstånd, säger Pietilä.

För den som planerar att åka till Lappland på skidsemester gäller i princip samma rekommendationer som för den som besöker Hirvensalobacken i Åbo. Det vill säga undvik afterski och överlag att samlas inomhus med andra människor.

– Det är inte var man gör något utan vad man gör, säger Pietilä.

Undvik resande och att träffa (äldre) släktingar

Pietilä avråder ändå från att resa inom landet för tillfället, för att förhindra att viruset eventuellt skulle sprida sig mellan landskapen.

– Det värsta skulle vara att människor med symptom eller som bär på coronaviruset skulle åka från Åbotrakten eller Nyland till Lappland och sprider viruset där till en massa människor som snabbt skulle sprida viruset vidare till alla orter i Finland, säger Pietilä.

Ett barn påväg till en skidhiss på Sallatunturi.
Bildtext Arkivbild. Att köa till skidliften ska inte vålla något större problem med tanke på smittspridningen, säger Pietilä.
Bild: Antti Mikkola / Yle

Enligt Pietilä ska man helst inte heller åka och hälsa på äldre släktingar just nu.

– Jag förstår bra att man vill hälsa på släktingar, men det är viktigt att vänta lite med det ännu. Inom några månader har alla äldre fått vaccin, och då kan man besöka dem, så det är säkrare för alla.

Sportlovet inte speciellt riskabelt

Den senaste tiden har coronafallen på arbetsplatserna ökat, hundratals anställda på Åbo- samt Raumovarvet har insjuknat i covid-19 den senaste veckan. I februari upptäcktes också det första fallet av den sydafrikanska virusmutationen i Egentliga Finland.

Pietilä ser ändå inte just sportlovet som särskilt riskabelt med tanke på smittspridningen.

– Man vet nog hur man borde bete sig också under lovet, vi har försökt leva med det här viruset i ett år nu, säger Pietilä.

Vad ska du själv göra under sportlovet?
– Jag jobbar hela veckan men om jag har tid så ska jag skida, säger Pietilä.

Diskussion om artikeln