Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lisa Hausers kyliga sista skytte blev guld värt – österrikiskan slog norskorna och tog hem VM-masstarten

Från 2021
Uppdaterad 21.02.2021 14:47.
Programmet är inte längre tillgängligt
Lisa Hausers superskytte avgjorde – se avgörandet i VM-masstarten - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Skidskytte-VM:s stora stjärna Tiril Eckhoff lyckades inte vinna damernas sista lopp – masstarten. Lisa Hauser, som håller bra fart på skidorna, var prickfri på skjutvallen och vann klart. Lisa Vittozzi fick ett bra utgångsläge inför det sista varvet, men var slutkörd, och det var tre norskor som sinsemellan gjorde upp om silvret och bronset.

Lisa Hauser vann sitt första VM-guld då hon fick till en perfekt insats i damernas 12,5 kilometer långa masstart.

Förhandsfavoriten Tiril Eckhoff var endast prickfri i det andra skyttet och missade ett skott tre gånger om.

Baiba Bendika från Lettland var på väg mot en jätteskräll då hon kom till det sista skyttet tillsammans med Hauser. Hon missade ändå två skott och fick nöja sig med en niondeplats.

Italienskan Lisa Vittozzi gick ut på det sista varvet som tvåa – 10 sekunder före Marte Olsbu Røiseland, 14 sekunder före Ingrid Tandrevold och 19 sekunder före Tiril Eckhoff. Hon blev snabbt passerad av hela den norska trion.

"Fantastiskt"

Tandrevold höll bra fart på det sista varvet, avancerade två placeringar och knep ett överraskande VM-silver.

– Fantastiskt. Jag har aldrig tidigare slagit Marte eller Tiril på ett sista varv eller i en spurt, sa en glad Tandrevold till NRK.

Røiseland och Eckhoff gjorde upp om bronset på målrakan och Eckhoff var vassare. Hon åkte i mål 0,6 sekunder före fyran Røiseland.

Även Eckhoff var nöjd.

– Jag trodde inte att det var möjligt men jag fick superkrafter på slutet. Det var surt att jag snodde medaljen av Marte, men vi är konkurrenter, sa Eckhoff som tog sex VM-medaljer av sju möjliga i Pokljuka.

Resultat, damernas masstart:

  1. Lisa Hauser AUT 36.05,7 (0+0+0+0)
  2. Ingrid Tandrevold NOR +21,7 (0+0+1+0)
  3. Tiril Eckhoff NOR +23,0 (1+0+1+1)
  4. Marte Olsbu Røiseland NOR +23,6 (0+1+0+0)
  5. Lisa Vittozzi ITA +48,9 (0+1+0+0)

Diskussion om artikeln