Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det har bokats mer stugor än vanligt och skidorterna förväntar sig fulla pister under sportlovet - trots THL:s rekommendationer

Från 2021
Snötäckt timmerstuga på Levi i Kittilä i Lappland.
Bildtext Få stugor har blivit avbokade till följd av THL:s rekommendationer.
Bild: Antti Mikkola / Yle

Finländare håller hårt i sin stugsemester trots THL:s rekommendationer om att stanna i det egna sjukvårdsdistriktet under sportlovet.

- Stugorna på skidorterna är närapå slutsålda, och också de stugorna som finns på andra orter har sålt bra - till och med bättre än vanligt, säger Juha-Pekka Olkkola, VD på stugföretaget Lomarengas.

Stugor runt om i Finland är så gott som fullbokade under de kommande tre sportlovsveckorna 8,9 och 10.

Enligt Olkkola beror det stora antalet bokade stugor på att finländare inte kan semestra utomlands i år. Men ändå finns det fortsättningsvis mycket plats på hotellen.

- Med tanke på hotellverksamheten upplever många tyvärr att det är säkrare att bo i en stuga på sin semester än på hotell, säger Olkkola.

Hotellen gapar tomma medan stugorna går åt som smör i solsken. Olkkola anser att det beror på att finländare tycker att det är säkrare att bo i en stuga eftersom man kan hålla sig till sin egen grupp.

På skidorterna får man inte längre tillbaka pengarna för en avbokad stuga på sportlovet.

Vanligtvis måste man avboka stugan minst 28 dagar innan ankomstdatumet. Det här kan vara en delorsak till att så få stugor har avbokats efter att THL:s rekommendation publicerades.

På skidorterna börjar sportlovsresenärerna anlända i dag

Näkymä Ylläksen laskettelurinteen päältä, kuvassa oikealla hiihtohissejä, vasemmalla ihmisiä lasketteluvarusteineen.
Bildtext På Ylläs Ski förväntar de sig att sportlovsveckorna kommer att gå bra.
Bild: Markus Kiili/Lapin materiaalipankki

- Enligt förhandsuppgifterna är nästan alla stugor i Ylläs uthyrda och med tanke på det kan vi förvänta oss en hel del människor, säger Tuomo Poukkanen, chef för skidorten Ylläs Ski.

I backen är det lättare att följa rekommendationerna och att hålla avstånd. I år ska man sträva efter att endast åka i hiss med sin egen grupp, vilket kan leda till längre köer i skidbacken.

Rose-Marie Dahlström åkte till Lappland på sportlov en vecka tidigare för att undvika folkmassorna. Innan sportlovsveckan har det varit få personer i backen, men skidorterna förbereder sig för sportlovsresenärerna.

- På vägen hem på lördag stannade vi i Kittilä, och där märkte man att det började komma fler människor, till exempel många barnfamiljer, säger Dahlström.

Olkkola uppmanar att de som firar sportlov håller avstånden, använder munskydd och vidtar rätt försiktighetsåtgärder.

Enligt Dahlström har rekommendationerna påverkat maskanvändningen i Lappland, och munskydd används flitigare nu än i höstas.

- Jag var senast i Lappland på hösten innan det var som värst, och då var det inte så många som använde masker i butiken, men nu använde folk mask jätte duktigt och i en restaurang var det ett krav att använda mask, säger Dahlström.

Diskussion om artikeln