Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran förverkligar sitt hot om att frångå Iranavtalet ytterligare – IAEA och Iran slöt temporärt avtal

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 00:00.
Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif
Bildtext Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif säger att det inte krävs diskussioner med USA just nu. Det som krävs är att USA lyfter sina sanktioner mot Iran.
Bild: EPA

Rafael Grossi, som är chef för FN:s internationella atomenergiorgan (IAEA), mötte Irans utrikesminister på söndag i ett försök att se till att organets vakthundar fortsättningsvis får övervaka Irans atomenergiprogram.

Senare på söndagen meddelade Grossi att parterna nått en temporär lösning som är i kraft i upp till tre månader. Det innebär att IAEA:s övervakning i Iran kommer att fortsätta om än i begränsad omfattning.

- Vi kom överens om någonting som är genomförbart, sade Grossi till journalister då han återvände från Teheran till Wien. Grossi säger att överenskommelsen räddar situationen för stunden.

Iranska myndigheter hade gett USA fram till den här dagen för att upphäva sanktioner mot Iran, som infördes efter att USA lämnade Iran-avtalet 2018.

Eftersom sanktionerna består tänker Iran förverkliga sitt hot om att frångå Iran-avtalet ytterligare genom att skära ner på FN:s möjligheter att övervaka landets kärnkraftsanläggningar.

Bland annat kommer IAEA:s övervakningskameror i anläggningar att stängas av, säger Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif till en iransk tv-kanal under söndagen.

- IAEA kommer definitivt inte att få fler videor inspelade av dessa kameror.

Iran vill fortfarande kunna bevisa att programmet är fredligt

Iran har betonat att landet trots vissa begränsningar inte kommer att sluta samarbeta med IAEA eller utvisa organets inspektörer.

Enligt Zarif ska FN:s inspektioner inte begränsas så mycket att det inte längre går att bevisa att Irans atomenergiprogram är fredligt.

Han understryker också att så fort USA och Europa väljer att fullfölja kärnavtalet igen så är Iran också beredd att göra det.

- Vi har minskat på våra åtaganden, men vi har alltid sagt att det går att backa. Samma minut som de andra börjar följa avtalet igen så gör vi det också.

Avtalet höll tills USA drog sig ur

Irans utrikesminister Zarif var själv med och hjälpte till att uppnå Iran-avtalet 2015, under Irans president Hassan Rouhani.

Avtalet undertecknades av Iran och de permanenta medlemsländerna i FN:s säkerhetsråd.

Meningen med avtalet var att Iran skulle avstå från att utveckla kärnvapen, i utbyte mot att internationella sanktioner lyfts.

Iran förband sig till att skära ner sin urananrikning och ett protokoll till avtalet gav också IAEA rätt att göra oanmälda inspektioner i landet för att kontrollera att avtalet följs.

Iran började bryta mot avtalet efter att USA:s tidigare president Donald Trump bestämde att USA skulle lämna avtalet 2018 och utfärdade nya sanktioner mot Iran.

IAEA-chefen Rafael Grossi
Bildtext IAEA-chefen Rafael Grossi träffade Zarif idag för att diskutera vilka möjligheter FN i fortsättningen kommer att ha för att inspektera Irans kärnkraftsanläggningar.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Ingen vill ta första steget

Både USA och Iran har, efter att USA:s president Joe Biden tillträdde, signalerat att de är beredda att återgå till Iran-avtalet igen.

Men ingendera vill ta första steget.

Biden har sagt att USA är öppet till att återansluta sig till avtalet och upphäva sanktionerna som Trump utfärdade 2018 mot Iran, så fort landet trappar ner sin urananrikning och börjar fullfölja sina åtaganden i avtalet igen.

Iran vill däremot att USA tar det första steget och upphäver sanktionerna först.

De kommande dagarna väntas bli avgörande för hur det kommer att gå med Iran-avtalet.

Iran har hotat med att frångå det ytterligare om USA inte ger efter.

Källor: AFP, Reuters

Artikeln har uppdaterats. Rubriken ändrades och texten kompletterades 22.2.2021 klockan 00.00 med beskedet om att IAEA och Iran nått ett temporärt avtal.