Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vapaavuori tillbakavisar Marins kritik mot närundervisning i huvudstadsregionen

Från 2021
Medelålders man i kostym och munskydd står vänd mot kameran med blått och ljusblått i bakgrunden. Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori den 18 februari 2021.
Bildtext Vapaavuori säger att ungdomarna har tagit skada av distansundervisningen.
Bild: Lehtikuva / Emmi Korhonen

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori (Saml) tillbakavisar statsminister Sanna Marins (SDP) kritik mot att man lättar på coronarelaterade restriktioner.

Vapaavuori säger på Twitter att vi nu närmar oss besvärligare tider i hanteringen av epidemin och att det behövs samspel mellan stat och kommun, inte motsättningar eller att man utfärdar order.

Vapaavuori anser att statsministern bär ett stort ansvar för att skapa en gynnsam atmosfär och gynnsamma tillvägagångssätt.

Marin framförde sin kritik mot lättnader då hon svarade på politikjournalisternas frågor i Yle Radio Suomi på söndagen.

Hon kommenterade beslutet om att andra stadiet i huvudstadsregionen vid månadsskiftet delvis återgår till närundervisning.

Marin sa att hon förstår oron för de ungas välbefinnande, men att det med tanke på att virusvarianter sprids med fart i huvudstadsregionen inte är läge att nu lätta på restriktionerna. Enligt Marin är beslutet om lättnader direkt oansvarigt.

Vapaavuori: Helhetsbedömning

Vapaavuori konstaterar i ett textmeddelande till nyhetsbyrån STT att beslutet om närundervisning baseras på en helhetsbedömning. Det är enligt Vapaavuori obestridligt att distansundervisningen orsakar men för ungdomar.

De grönas gruppordförande i riksdagen Emma Kari är inne på samma linje som Vapaavuori. Hon är också ordförande för den finska sektionen av nämnden för fostran och utbildning i Helsingfors.

Hon säger att beslutet inte har fattats lättvindigt och att priset de unga betalar för långvariga restriktioner har blivit för dyrt. Speciellt de redan utsatta har drabbats, anser hon.

Källa: STT