Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finland avslutade starkt i coronabubblan – men Dettmann andas inte ut förrän alla kommit hem friska

Från 2021
Henrik Dettmann i svart kavaj klappar i händerna.
Bildtext Henrik Dettmann ledde sitt landslag till två segrar i coronabubblan i Tbilisi.
Bild: Lehtikuva

Seger borta mot Georgien. Finlands basketherrar avslutade med stil i ett EM-kval som påverkats starkt av coronaviruset. Men förbundskapten Henrik Dettmann var in i det sista kritisk mot sättet på vilket kvalet genomfördes.

– Vi kan andas ut först när alla har kommit hem friska. Den sportliga rättvisan sätts på prov här, säger Dettmann till STT efter Finlands seger med 78–70 över Georgien i coronabubblan i Tbilisi.

Dettmann har flera gånger ifrågasatt beslutet att spela kvalmatcher under pandemin.

Ett kval som rent idrottsligt fick ett lyckligt slut för Finland. Fredagens seger över Schweiz säkrade basketherrarnas medverkan i EM. Ett slutspel som flyttats fram till 2022 för att inte krocka med sommarens OS.

Det betyder att det kommer att vara fem år mellan de senaste två EM-turneringarna, och att det till viss del kommer att vara ett nytt finländskt lag som spelar i EM nästa år.

– En av våra styrkor är att vi har fler arbetsverktyg än tidigare. Vi kan spela med en liten femma, eller så kan vi ha en två meter lång spelare som styr spelet. Det är en bra sak, säger Dettmann till STT.

Elias Valtonen glänste

I kvalavslutningen mot Georgien fick en del mindre rutinerade spelare chansen, också beroende på att Petteri Koponen saknades efter att ha skadat ett finger i fredags.

Nyckeln till Finlands seger var ett uppoffrande försvarsspel som fungerade bra stora delar av matchen. Finland ledde i paus med 19 poäng, innan Georgien kom i kapp. Men sista quartern var finländsk och i slutminuterna kunde Finland utan problem hålla undan och ta en seger med åtta poäng.

Finlands ledande spelare var Elias Valtonen som hade en fin statistikrad med 14 poäng, fem returer, fyra assists och tre steals.

Valtonen var Finlands bästa poängplockare tillsammans med Erik Murphy som också satte 14 pinnar.

– I första halvlek spelade vi lysande basket. Vi visste ändå att Georgien har ett bra lag och kommer hårt efter paus. Men vi koncentrerade oss bra, hittade tillbaka till våra styrkor i spelet och kvitterade ut en seger, sammanfattade Erik Murphy.

Basket, EM-kval herrar, grupp E:

Georgien–Finland 70–78 (30–49)
Finlands bästa poängplockare: 
Elias Valtonen 14
Erik Murphy 14
Edon Maxhuni 11
Alexander Madsen 8
Sasu Salin 8

Serbien–Schweiz 88–81 (39–41)

Diskussion om artikeln