Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ändringarna i smittskyddslagen i kraft – nu får myndigheter stänga gym och inomhuslekparker

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 10:41.
Ett gym med gymnastikmattor på golvet, motionsscyklar och andra motionsredskap.
Bildtext Myndigheterna kan stänga privata gym.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Ändringarna i smittskyddslagen träder i kraft i dag. Lagändringarna ger de regionala myndigheterna fler verktyg i kampen mot coronaviruset.

Det handlar om sådana åtgärder som kan tas i bruk om smittläget förvärras utan att undantagstillstånd införs.

De regionala myndigheterna får nu mandat att tillfälligt kunna stänga ner sådan kommunal och privat verksamhet där det finns risk för smittspridning.

Lagändringen möjliggör också en halvering av det högst tillåtna antalet resenärer i tåg, bussar och spårvagnar i kollektivtrafik.

Om andra åtgärder inte räcker

Myndigheterna får stänga ner privat verksamhet för högst 14 dagar åt gången i situationer där de kan påvisa att andra åtgärder för att minska riskerna för smittspridning inte räcker.

Ändringarna gäller bland annat privata motionshallar, gym, allmänna bastur, simhallar och andra badinrättningar, hobbyverksamhet och lekparker i köpcenter.

Kommunerna får fortsättningsvis besluta om att stänga ner den egna verksamheten för längre tider, vilket också har gjorts för exempelvis bibliotekens och museernas del.

Lagändringen omfattar inte exempelvis skid- eller slalomcenter, djurparkernas utomhusområden eller annan friluftsaktivitet.

Diskussion om artikeln