Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rekordmånga finländare har nu spelat NHL-ishockey – Urho Vaakanainen säsongsdebuterade och plockade poäng direkt

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 07:54.
Urho Vaakanainen med pucken.
Bildtext Urho Vaakanainen noterades för en assist i säsongens första match.
Bild: Fred Kfoury III/Icon Sportswire

Utomhusmatch, seger och 90-talstema. Där är Boston Bruins söndag i ett nötskal. För Urho Vaakanainen bjöd dagen också på säsongens första match och poäng.

För några dagar sedan tangerades det finländska rekordet då Sami Vatanen gjorde säsongsdebut för New Jersey Devils. Han blev då den 49:e finländska spelaren som fick istid den här säsongen.

I natt slogs rekordet. Urho Vaakanainen gjorde sin första match för Boston Bruins och blev därmed den 50:e finländska spelaren i NHL den här säsongen.

Och backens debut blev lyckad. Han spelade fram till ett mål för Boston som vann utomhusmatchen mot Philadelphia med 7–3.

I den andra perioden slog Vaakanainen en lång öppnade puck till Nick Ritchie som i sin tur spelade fram David Pastrnak till 3–2-ledning för Boston. Poängen var Vaakanainens första i NHL-karriären.

– Han blev bättre ju längre matchen led. Vi vet att han är en bra spelare och han har väntat på sin chans. Det kommer alltid att vara en kamp om platserna i truppen och nu fick han kliva fram, säger Bostons tränare Bruce Cassidy.

Boston firade med 90-talstema

Tjecken Pastrnak var matchens stora gigant. Han gjorde hattrick för Boston – hans andra den här säsongen.

– Det var häftigt att få spela både i dagsljus och i mörker, en otrolig upplevelse. Vi hade kul med killarna och det var en fin seger. Vi var fokuserade när matchen började och gjorde allt för att ta två poäng, säger Pastrnak efter matchen.

Bruinsspelarna hade 90-talstema i samband med utomhusmatchen. Under intervjun bar också Pastrnak typiska solglasögon från 90-talet.

– Vi lyssnade på Barbie Girl när ni bad mig komma och göra intervju. Jag dansade i omklädningsrummet och så förstörde ni det och jag var tvungen att svara på frågor. Jag missade Barbie Girl och vem vet vilken låt som spelas när jag kommer tillbaka, säger Pastrnak.

Tuukka Rask vaktade Bostons mål och gjorde 16 räddningar i matchen.

Ovetjkin tangerade Selännes notering

Washington Capitals hade en svettig kväll mot New Jersey Devils men lyckades till slut vinna med 4–3. Superstjärnan Aleksandr Ovetjkin gjorde Capitals sista mål och det var hans 712:e i karriären.

Ovetjkins fullträff var speciellt i det avseendet att det var hans 63:e segermål på hemmais. Det gör att han är fyra på alla tiders lista och delar den placeringen med Teemu Selänne och Sergej Fjodorov.

Endast Jaromir Jagr, Guy Lafleur och Gordie Howe har gjort fler avgörande mål på hemmaplan är Ovetjkin.

Resultat:

Washington – New Jersey 4–3
NJD: Vatanen 0+0, +/-0, 16:11

Ottawa – Montreal 3–2 efter förlängning
MTL: Kotkaniemi 0+0, +1, 14:40
MTL: Armia 0+0, +1, 15:33

Boston – Philadelphia 7–3
BOS: Vaakanainen 0+1, +/-0, 23:28
BOS: Rask 16/19 räddningar

Vancouver – Winnipeg 3–4
VAN: Juolevi 0+0, +/-0, 13:27