Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Superveteranen, kungen av klassiskt, det kombinerade ångloket och tio debutanter – här är Finlands VM-trupp i Oberstdorf

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 09:27.
Bildkollage med Iivo Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Ilkka Herola och Jasmi Joensuu 2021.
Bildtext Iivo Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Ilkka Herola och Jasmi Joensuu är fyra av totalt 29 idrottare som åkare till VM.
Bild: Yle/Tomi Hänninen, Lehtikuva

Iivo Niskanen och Ilkka Herola är Finlands trumfkort.
Vilka åkare är aktuella för de olika distanserna och stafetterna? Hur har de klarat sig i tidigare mästerskap? Varför är hen med i VM? Här presenteras Finlands trupp som består av 29 idrottare, av vilka över en tredjedel uppträder för första gången i VM.

Längdskidåkning, damer

Jasmi Joensuu, 24 år, Vantaan Hiihtoseura
FM-silver och brons i sprint, två gånger tia i världscupen

Vinterns stjärnskott på finländska längdhimlen. Gör sin första säsong i landslaget och utvecklingskurvan pekar uppåt. Varit på världscuppoäng fyra gånger den här säsongen.

Tagit den långa vägen till den nationella eliten. Beslutet att plugga fyra år i University of Denver som idrottsstipendiat väckte förundran i tiderna.

Åker åtminstone sprint och lagsprint i Oberstdorf. Nosar också på en plats i stafettlaget.

Anne Kyllönen, 33 år, Kainuun Hiihtoseura
OS-silver i stafett, elvafaldig finländsk mästare

Gör sin sjunde stortävling och sitt sjätte VM i svit. Förväntningarna är inte överhövan höga – hon har inte varit på världscuppoäng en enda gång i vinter.

Tack vare sin mångsidighet vek hon ändå en plats i VM-truppen. Hon kan bli aktuell för i praktiken vilken tävling som helst i VM.

Anne Kyllönen.
Bildtext Anne Kyllönen gör sitt sjätte VM i svit.
Bild: All Over Press/Heidi Koivunen

Katri Lylynperä, 27 år, Vuokatti Ski Team
FM-guld i sprint 2019

Lylynperä förkunnade inför säsongen att hennes stora mål för säsongen är att ta sig till semifinal i VM-sprinten. Ett mer realistiskt mål för henne kunde vara att avancera från kvalet. Den uppgiften gick hon bet på i sina tidigare VM (2017 och 2019).

Kommer sannolikt att delta endast i den individuella sprinten i VM.

Johanna Matintalo, 24 år, Pöytyän Urheilijat
Skiathlonsilver i U23VM 2017, FM-guld i sprint 2021

Den tidigare supertalangens definitiva genombrott låter vänta på sig. Gladde i OS 2018 genom att vara två gånger i topp 20, men har stampat på stället sen dess. Utvecklingen har hämmats av både skador och sjukdomar.

Matintalo var som tonåring ett av Finlands största friidrottslöften. Hon är fortfarande finländsk rekorddam i 15- och 17-årsklasserna på 600, 800 och 1 000 meter.

Åker sannolikt första etappen i stafetten. Matintalo är klart bättre på klassisk teknik så individuellt siktar hon främst på tremilen.

Laura Mononen, 36 år, Hämeenlinnan Hiihtoseura
VM-brons i stafett 2017

Inledde sin helhjärtade elitsatsning i förhållandevis mogen ålder och tog sin första FM-medalj först som 26-åring. Velade om hon skulle lägga av efter förra säsongen men valde att satsa åtminstone två år till.

Åker åtminstone den fria milen och skiathlon. Eventuellt också stafetten och tremilen.

Laura Mononen.
Bildtext Laura Mononen.
Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press

Vilma Nissinen, 23 år, Vuokatti Ski Team
FM-brons 10 klassiskt 2020, tre gånger på världscuppoäng

VM-debutant. På gång igen efter en tung start på vintern. Tränade för hårt och det straffade sig. Drabbades dessutom av streptokockinfektion, vilket ledde till en antibiotikakur.

Placerat sig två gånger på åttonde plats i U23VM. Kommer i alla fall att åka den individuella sprinten i VM.

Krista Pärmäkoski, 30 år, Ikaalisten Urheilijat
Trefaldig OS-medaljör 2018, tre världscupsegrar

Finlands största damstjärna de senaste tio åren. Tagit minst en medalj i varje stortävling sen VM i Oslo 2011. Den sviten kan brytas i Oberstdorf. Var sjuk strax innan säsongen startade och även om hon glimrat till sedan dess så anländer hon inte till VM som en het medaljkandidat.

Åker alla de lopp som hon bara vill ställa upp i, men står sannolikt över sprinten.

Krista Pärmäkoski åker.
Bildtext Krista Pärmäkoski är ingen het medaljkandidat i VM.
Bild: EPA

Riitta-Liisa Roponen, 42 år, Visa Ski Team
Trefaldig VM-guldmedaljör i stafett

Superveteranen har deltagit i alla stortävlingar sen OS i Salt Lake City 2002. Det innebär fem OS och nu ett nionde VM. Hatten av!

Roponen har tagit alla sina sju stortävlingsmedaljer i lagtävlingar och hon är högaktuell för den tredje etappen i årets VM-stafett. Individuellt är den fria milen hennes huvuddistans, fristilsspecialist som hon är.

Längskidåkning, herrar

Ristomatti Hakola, 29 år, Jämin Jänne
Sprintfinalist i OS 2018 och VM 2017

Den tidigare sprintkungen i Finland har alltmer betonat normaldistanser i träningsupplägget. Det är en starkt bidragande orsak till att han inte varit i en sprintfinal sen världscupsäsongen 2018/19.

En trilskande rygg ställer till med problem i fristilslopp, så det blir sannolikt endast klassiskt på hans VM-program. I nyckelroll i stafetten på första eller andra etappen.

Tagit FM-medaljer som junior också i skidskytte, orientering och boboll.

Perttu Hyvärinen, 29 år, Puijon Hiihtoseura
Dubbel bronsmedaljör i JVM 2011

Iivo Niskanens goda vän var en stor juniorstjärna men fick sitt stora genombrott som senior först säsongen 2019/20. Då radade han upp flera fina placeringar i världscupen. Högvattenmärkena var femte platsen i Ruka och sjätte platsen i Nove Mesto på 15 kilometer fritt.

Inte i samma slag den här vintern men axlar ett enormt ansvar i stafetten – tävlingen som kanske är Finlands bästa medaljchans under hela VM. Kan bli aktuell för alla andra etapper utom den sista.

Hyvärinen är en jordbrukarson som åkte traktor till träningspassen som junior.

Tillbaka till landet! Perttu Hyvärinen jagar stortävlingsmedaljer i skidspåret, men hans största framtidsdrömmar finns på åkern och i skogen - Spela upp på Arenan

Lauri Lepistö, 24 år, Kouvolan Hiihtoseura
JVM-brons på 10 km 2016

Lepistö har inte klarat av att infria förväntningarna efter JVM-framgångarna för fem för sen.

Tog sin första FM-medalj då han var trea i sprint för ett par veckor sen, men känns som en reserv i den finländska truppen. Får åka i VM endast om mer kvalificerade åkare väljer att stå över vissa lopp.

Juho Mikkonen, 30 år, Vuokatti Ski Team
U23VM-silver i sprint 2013, fyra i världscupsprinten i Lillehammer 2014

Kerttu Niskanens make konstaterade inför säsongen att hans stora mål är femmilen i VM. Han kommer också att åka sprinten efter sitt FM-silver i Pyhäjärvi.

Joni Mäki, 25 år, Pohti Ski Team
FM-guld i sprint 2020, VM 2019: 13:e i sprint

Var åkaren på hela skidvärldens läppar då han rammades av Aleksandr Bolsjunov i samband med världscupstafetten i Lahtis.

Landslagskollegorna har redan i flera år titulerat Mäki ”Finlands snabbaste man på skidor” och han har visat prov på den snabbheten i samband med sprintkval i världscupen. Han har emellertid haft svårt att få till det i heatåkningen. Fallerar det i det taktiska kunnandet eller uthålligheten? Juryn är fortfarande ute.

Åker åtminstone sprinten, lagsprinten och stafetten. I stafetten känns han given för den sista etappen, så inte alls omöjligt att han får tampas med en revanschsugen Bolsjunov.

Iivo Niskanen, 29 år, Puijon Hiihtoseura
OS-guld 2014 och 2018, VM-guld 2017, årets idrottare i Finland 2014, 2017 och 2018

Kungen av klassisk skidåkning och Finlands överlägset största medaljhopp i Oberstdorf.

Har tävlat sparsamt i vinter och resultaten har inte varit i paritet med det han presterat tidigare år, men Niskanen har varit en mästare på att toppa formen till stora mästerskap.

Storfavorit jämte Bolsjunov på den VM-avslutande femmilen, stark medaljkandidat med Finland i stafetten och utmanare i skiathlon och 15 kilometer fritt.

Iivo Niskanen Lahden MM-hiihtojen 15 kilometrin kisan palkintojenjaossa.
Bildtext Iivo Niskanen är Finlands största medaljhopp.
Bild: ©Tomi Hänninen. All rights reserved.

Markus Vuorela, 24 år, Jämin Jänne
Sjua i världscupsprinten i Val di Fiemme 2021, FM-brons på 15 km 2020

Gränsbevakaren från Kuhmo blev ett namn på finländska idrottsvänners läppar under årets Tour de Ski. Vuorela plockade världscuppoäng i de flesta lopp med sjunde platsen i den klassiska sprinten i Val di Fiemme som den stora höjdpunkten.

Har inte varit i samma form sen dess. Lär i alla fall vara aktuell för skiathlon i VM.

Lauri Vuorinen, 26 år, Ski Team 105 (Reso)
FM-guld i sprint 2021, sprintfinalist i JVM 2014 och 2015

Johanna Matintalos sambo visade prov på en lovande VM-form i samband med FM i Pyhäjärvi. Har fyra gånger varit i semifinal i en världscupsprint och kan mycket väl göra det också i Oberstdorf.

Utpräglad sprintåkare. Åker åtminstone den individuella sprinten. Eventuellt också lagsprinten ifall Ristomatti Hakolas trilskande rygg inte tillåter fristilslopp.

Lauri Vuorinen firar sitt FM-guld.
Bildtext Lauri Vuorinen vann nyligen FM-guld i sprint.
Bild: Lehtikuva

Nordisk kombination

Ilkka Herola, 25 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: 9 x topp 3 i världscupen, 5:a i VM 2019

Herola har aldrig lyckats pricka backhoppningsformen till stora mästerskap. Två gånger har han varit relativt nära medalj i VM: 2019 i Seefeld kom han femma, och 2015 i Falun slutade han tillsammans med Jim Härtull fyra i lagsprinten.

Inför karriärens sjunde stortävling är Herola en starkare medaljkandidat än inför något annat VM eller OS. Backhoppningstekniken verkar äntligen fungera. I längdspåret är det få som klarar av att hålla Herolas tempo – men på målrakan är det blåvita ångloket sällan lika spurtstarkt som exempelvis Eero Hirvonen.

Herola har jobbat hårt för att ändra på sin självutplånande inställning och är mentalt starkare än tidigare.

Skoningslösa självkritiken krossade Ilkka Herola - ruckade sina värderingar från grunden för att återfinna glädjen - Spela upp på Arenan

Eero Hirvonen, 25 år, Jyväskylän Hiihtoseura
Meriter: 6 gånger topp 3 i världscupen, 2 gånger 6:a i OS 2018

I VM har Hirvonen aldrig varit bättre än nia individuellt. Han är en av de starkaste längdåkarna i världen i nordisk kombination. När han slog igenom för fyra år sen var han en ypperlig backhoppare, men sedan dess har en ihärdig knäskada orsakat stora teknikproblem.

Nu är det trilskande knäet i skick men teknikproblemen har klamrat sig fast i ryggmärgen och mellan öronen. Ifall Hirvonen får ordning på hoppningen förbättras hans och Ilkka Herolas medaljchanser avsevärt i lagsprinten.

Wille Karhumaa, 20 år, Ounasvaaran Hiihtoseura
Meriter: 2 gånger topp-30 i världscupen

Åtminstone utåt sett har den äldre brodern Karhumaas utveckling stampat på stället de senaste åren, men i slutet av januari imponerade han i kontinentalcupen i Lahtis genom att bestiga prispallen och vara bästa finländare.

Den finländska VM-truppens tredje starkaste längdåkares klara akilleshäl är backhoppningen. Debuterar i VM, precis som Otto Niittykoski och Perttu Reponen.

Otto Niittykoski, 19 år, Ylistaron Kilpaveljet
Meriter: 4:a i junior-VM 2021

Vasabördige Otto Niittykoskis fjärdeplats i junior-VM i Lahtis och fina prestationer i kontinentalcupen övertygade landslagsledningen att plocka med tonåringen till VM-truppen – framför de mer rutinerade Arttu Mäkiaho och Leevi Mutru.

Niittykoski kan utmana sina samtliga landslagskolleger i backmomentet, men i längdåkningen är han ofta långsammast i den finländska VM-kvintetten. Farten har inte räckt till i världscupen där han är poänglös än så länge.

Otto Niittykoski gör telemarklandning efter hopp i backen.
Bildtext Otto Niittykoski gör sitt första VM.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Perttu Reponen, 19 år, Kiteen Urheilijat
Meriter: Silver i ungdoms-OS 2020, 7:a i junior-VM 2021, 3 gånger topp 30 i världscupen

Den kombinerade truppens yngsta medlem fyllde 19 år veckan före VM. Har gjort klara framsteg den här säsongen och tagit sina första världscuppoäng med 22:a platsen i Val di Fiemme i januari som kronan på verket.

Bland sina jämnåriga är Reponen en av de starkaste längdåkarna. I fjol knep han silver i ungdoms-OS efter att ha legat på sjätteplats efter backmomentet.

Backhoppning, herrar

Antti Aalto, 25 år, Kiteen Urheilijat
Meriter: 5 gånger topp 10 i världscupen, 16:e i VM i skidflygning 2020

I världscupen har Aalto varit Finlands främsta backhoppare de senaste åren, men han har aldrig slutat i topp 30 i VM eller OS. Nu är det dags för karriärens femte stora mästerskap.

Aaltos topp-10-placeringar i världscupen är från tidigare säsonger. I vinter har han inte slutat bättre än 19:e. Under månaden före VM har hans formkurva pekat åt fel håll.

Antti Aalto vinkar.
Bildtext Antti Aalto har en 19:e plats som bästa resultat den här säsongen.
Bild: imago images/Camera 4/ All Over Press

Niko Kytösaho, 21 år, Lahden Hiihtoseura
Meriter: Guld i europeiska ungdoms-OS 2015, 6 gånger topp 30 i världscupen

VM-debuterande Kytösaho har fastställt sin position som Finlands näst bästa backhoppare för tillfället. Han och Antti Aalto är de enda finländarna som plockat individuella världscuppoäng i vinter.

Kytäsaho lider av den för speciellt backhoppare utmanande sjukdomen diabetes. Han är krävande mot sig själv, men i februari har hoppen inte varit lika långa som tidigare i vinter.

Jarkko Määttä, 26 år, Kainuun Hiihtoseura
Meriter: 19:e i VM 2019, 2 gånger topp 10 i världscupen

Määttä deltar i sitt sjätte stora mästerskap. Det är flera år sedan Määttä knep sina förnämsta placeringar i världscupen, men under karriären har han blivit bättre på att pricka formen till stora mästerskap.

För två år sedan tog Määttä sin bästa placering i VM genom att sluta 19:e i normalbacken i Seefeld. Sedan dess har han inte tagit topp-30-placeringar i världscupen.

Eetu Nousiainen, 23 år, Puijon Hiihtoseura
Meriter: 2 gånger topp 30 i världscupen

Kuopiograbbens utveckling stampar på stället. Det har gått mer än två år sedan Nousiainen tog världscuppoäng senast.

Deltar nu i sitt tredje stora mästerskap efter OS i Pyeongchang och VM i Seefeld. Bästa placeringen i de tidigare mästerskapen är en 42:a plats i normalbacken i VM 2019.

Eeut Nousiainen i luften.
Bildtext Eetu Nousiainen har några svåra år bakom sig.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Backhoppning, damer

Susanna Forsström, 25 år, Lahden Hiihtoseura
Meriter: 10:e i junior-VM 2014, 5 gånger topp 30 i världscupen

Forsström deltar i sitt fjärde VM. I de tidigare mästerskapen har hon slutat på 40:e plats – de gånger hon klarat kvalet.

Har inte tagit världscuppoäng i vinter.

Julia Kykkänen, 26 år, Helsingin Mäkihyppääjät
Meriter: 10:e i VM 2013, 2 gånger topp 3 i världscupen

En av den finländska dambackhoppningens pionjärer har deltagit varje gång som grenen funnits med på programmet i VM och OS sedan 2009. De främsta meriterna är från mer än fem år tillbaka.

I vinterns världscuptävlingar har Lahtisbördiga Kykkänen i huvudsak landat jämnt på placeringar mellan 20:e och 30:e.

Julia Kykkänen.
Bildtext Julia Kykkänen har tävlat i alla mästerskap sedan 2009.
Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press

Jenny Rautionaho, 24 år, Ounasvaaran Hiihtoseura
Meriter: 7:a i ungdoms-OS 2012, 2 gånger topp 30 i världscupen

Rautionaho har tagit sina första världscuppoäng i vinter och deltar i sitt första stora mästerskap på seniornivå.

Vid sidan om Kykkänen är hon den finländskan som har realistiska chanser att slå sig in i topp 30 i de individuella tävlingarna. Och jo – den förra meningen är skriven i pluralis i och med att damerna för första gången tävlar både i normalbacken och stora backen i VM.

Julia Tervahartiala, 18 år, Lahden Hiihtoseura
Meriter: 20:e i ungdoms-OS 2020

I motsats till senaste VM kan Finland ställa upp i damernas lagtävling i och med att det blåvita landslaget har fyra dambackhoppare i Oberstdorf.

Debutanten Tervahartiala har tävlat i flera junior-VM tidigare men aldrig slagit sig in i topp 30 där. För hennes del handlar VM i stort om att samla på sig erfarenhet med tanke på kommande mästerskap.

Diskussion om artikeln