Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya rön om skogsbruksmetoder: Avverka varsamt kan vara mer lönsamt än kalhygge

Från 2021
Skogshuggare med motorsåg i granskog.
Bildtext Skogsbruksmetoder debatteras då behovet av träråvara växer. Arkivbild.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Att skörda träråvara genom att kalhugga skogspartier är inte alltid det mest lönsamma. Ny forskning visar att det finns skogar där man vinner på att avverka lite i taget.

Skogsbruksmetoderna är föremål för debatt särskilt i och med att behovet av träråvara växer. I debatten har man mot varandra ställt metoden med kalhyggen och metoden med så kallad kontinuerlig beståndsvård.

Nu har Naturresursinstitutet, Östra Finlands universitet och Rysslands Vetenskapsakademi undersökt lönsamheten vid kontinuerlig beståndsvård, där man avverkar träd efter hand och låter marken ständigt stå skogsklädd.

Den metoden har visat sig vara bättre med tanke på artmångfalden i skogsnaturen.

Också bättre för vattenmiljön

Den nya forskningen uppges visa att det är mer lönsamt med kontinuerligt skogsbruk i granskogar av visst slag, nämligen grankärr med ett moget trädbestånd.

De ekonomiska fördelarna har bland annat att göra med att det inte uppstår kostnader för att plantera ny skog, eftersom skogen kan förnya sig naturligt.

- Med andra ord kan skogsägarna välja mellan olika avverkningsmetoder utan att det nämnvärt försämrar det ekonomiska resultatet, bedömer forskningsprofessor Artti Juutinen på Naturresursinstitutets webbplats.

Samma undersökning visar också att skogsbruk med kontinuerlig beståndsvård är bättre för vattenmiljön, eftersom man oftast kan avstå från att att dika ut skogsmarken. Från skogsbruk med utdikningar rinner näringsämnen lätt ut i omgivande vattendrag.

Diskussion om artikeln