Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aningen färre nya coronafall på måndagen - men fler på sjukhus och ytterligare sju dödsfall

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 13:21.
En vårdare tar ett coronatest.
Bildtext Fallen är igen flest i huvudstadsregionen.
Bild: Toni Pitkänen / Yle

På måndagen inrapporterades 390 nya bekräftade fall av coronavirus i Finland. Siffran är lägre än under de senaste dagarna. Samtidigt ökar ändå antalet covidsmittade som vårdas på sjukhus.

På söndagen meddelade Institutet för hälsa och välfärd THL om 457 nya fall.

På lördagen rapporterade myndigheterna en av de högsta dagliga siffrorna under hela pandemin, 632 stycken. Här fanns det ändå sannolikt med fall från tidigare dagar som av någon anledning inte inrapporterats tidigare.

Under de senaste två veckorna har man fått kännedom om 6 163 nya coronafall. Det här är 966 fall fler än under tvåveckorsperioden innan.

THL meddelade på måndagen att ytterligare sju personer har dött med covid-19. Dödstalet i Finland är nu 733.

170 personer vårdas nu på sjukhus på grund av coronavirus. Det här är 29 personer fler än i fredags. Av dem som ligger på sjukhus vårdas nu 30 på intensiven.

282 730 personer i Finland har nu fått åtminstone den första dosen av coronavaccin.

Regionala skillnader

Som vanligt är siffrorna även för måndagens del varierande mellan olika orter och delar av landet.

Flest nya fall har man igen bekräftat i Helsingfors, 120 stycken. I Vanda har man konstaterat 46 nya fall och i Esbo 31 stycken.

Nya åtgärder

På måndagen trädde ändringarna i smittskyddslagen i kraft. Det här ger regionerna större möjligheter att stänga exempelvis gym och andra platser där folksamlingar kan uppstå.

På det här sättet försöker man stävja smittspridningen.

Det är nu speciellt de nya virusvarianterna som oroar. De smittar lättare och kan i värsta fall leda till ett snabbt försämrat läge.

THL meddelade på måndagen att man har kännedom om 556 fall av nya virusvarianter. Av dem är 530 av den brittiska varianten, 25 av den sydafrikanska och en av den brasilianska.

Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) varnade i slutet av förra veckan att man snart kan vara tvungen att övergå till fas 2 i bekämpningen på grund av de dystra utsikterna.

Artikeln uppdaterad kl.13.00 med uppgifterna om antalet nya dödsfall samt personer som vårdas på sjukhus och klockan 13.13 med siffrorna kring de nya virusvarianterna. Även rubriken och mobilingressen har omformulerats och kompletterats med uppgifter om fler dödsfall samt att fler covidsjuka som kräver sjukhusvård. Antalet vaccinerade lades til kl.13.21.

Diskussion om artikeln