Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ryske världsmästaren föll illa i testlopp inför VM – Niskanen orolig för lössnö i kurvorna: ”De kan vara farliga”

Från 2021
Sergei Ustjugov stakar.
Bildtext Sergei Ustjugov skadade sig under ett testlopp.
Bild: Tomi Hänninen

Sergej Ustiugov har haft en svår säsong och nu störs uppladdningen inför VM av ett fall. Olyckan var framme när Ustiugov testade formen och banorna i Oberstdorf. Det såg illa ut, säger den ryske chefstränaren Markus Cramer till NRK.

Sergej Ustiugov har vunnit 15 världscuptävlingar i karriären men den här säsongen har han inte varit i närheten av sådana resultat. I höstas smittades han av coronaviruset och vägen tillbaka har varit lång och jobbig.

Den senaste tiden har dock formkurvan pekat uppåt och under världscupen i Sverige för några veckor sedan var han sjua och fyra i två tävlingar i Falun, och sexa i en tävling i Ulricehamn.

Ustiugov laddar nu upp inför VM som börjar på torsdag men ett fall gör hans medverkan osäker. Olyckan skedde under ett testlopp i helgen då han föll på en del av banan där snön var väldigt mjuk.

– Han föll på ryggen, axeln och högra benet. Det såg illa ut och han har mycket ont så vi får se, men jag tror inte att något är brutet. Det var en stor chock, säger den ryska chefstränaren Markus Cramer till NRK.

Varmt väder påverkar banorna

Just nu är det väldigt varmt i Oberstdorf. I partier där det är mycket skugga håller banorna, men på soliga ställen bildas mycket lössnö i kurvorna och då kan det sluta illa.

– De kan vara farliga, det var de igår och ännu farligare blir det om man saltar där, säger Iivo Niskanen.

Enligt NRK ska Ustiugov ha visat fin form före fallet. Den inledande VM-sprinten på torsdag ska egentligen vara avgörande för hur mycket Ustiugov kan få tävla under mästerskapet.

– Jag hoppas han kan skaka av sig smärtan men det är klart att det finns en risk att det påverkar hans prestation. Vi har ett bra läkarteam och jag är säker på att de kommer att ta hand om honom, säger Cramer.

Sergej Ustiugov har vunnit sju VM-medaljer under sin karriär varav två guld. 2017 blev han världsmästare i skiathlon och i stafett.

Diskussion om artikeln