Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svensk konsult åtalas för spioneri – ska ha sålt hemliga uppgifter om Volvo och Scania till Ryssland

Från 2021
Rysslands ambassad i Stockholm fotograferad den 8 januari.
Bildtext Rysslands ambassad i Stockholm fotograferad den 8 januari.
Bild: EPA / Janerik Henriksson

En 47-årig svensk tvåbarnspappa åtalades på måndagen vid Göteborgs tingsrätt för spioneri för Rysslands räkning. Han ska ha lämnat ut hemliga uppgifter om både Volvo och Scania mot betalning.

47-åringen misstänks ha värvats som agent av en rysk underrättelseofficer, som han sedan under flera år lämnat över uppgifter till. Det uppger svenska Säkerhetspolisen som har bedrivit förundersökningen.

Den misstänkte mannen greps redan i slutet av februari 2019 under ett möte i en restaurang i centrala Stockholm med en rysk underrättelseofficer, som arbetade under diplomatisk täckmantel i Sverige, uppger Säpo. Utredningen har pågått sedan dess.

Enligt exempelvis SVT misstänks spioneriet ha pågått åtminstone från sommaren 2017 fram till att han greps 2019.

Skötte konsultuppdrag för fordonstillverkarna

Den spionåtalade mannen har haft ett eget företag och inom ramen för sin verksamhet har han arbetat som teknisk konsult för både Volvo Cars i Göteborg och Scania CV i Södertälje.

Enligt åtalet har han ”anskaffat, framställt, befordrat, lämnat eller röjt uppgifter” som tillhör dessa företag till en rysk underrättelseofficer.

– Det jag kan konstatera är att han vid tillfället när han greps hade fått 27 800 kronor (knappt 3 000 euro). Han har vid olika tillfällen fått mellan 10 000 och 30 000 kronor, säger åklagaren Mats Ljungqvist till SVT.

Dagens Nyheter uppger att mannen överlämnat uppgifter som "är hänförliga till tillverkningssätt samt till förhållanden i övrigt såsom källkod samt uppgifter hänförliga till konstruktion av produkter inom fordonsindustrin.”

Enligt DN sysslade mannens företag bland annat med avancerade databeräkningar och simuleringar.

Mannen förnekar brott

47-åringens advokat uppger för svenska medier att den åtalade förnekar brott, men advokaten kommenterar inte åtalet i övrigt.

Enligt åklagaren handlar det om brott som kan utgöra men för Sveriges säkerhet.

– Ryssland utgör ett av de främsta underrättelsehoten mot Sverige. De ägnar sig både åt traditionell spionverksamhet, som misstänks i det här fallet, men också säkerhetshotande verksamhet som att påverka beslutsfattare, bedriva påverkanskampanjer eller genomföra cyberspionage, säger Daniel Stenling, chef för kontraspionage vid Säkerhetspolisen på Säpos webbplats.

Källor: säkerhetspolisen.se, DN, SVT, SR

Diskussion om artikeln