Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Oroligheterna efter fängslandet av radikal rappare fortsätter i Spanien

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 16:45.
Programmet är inte längre tillgängligt

De tidvis våldsamma demonstrationerna mot fängslandet av rapparen Pablo Hasél fortsatte i Barcelona på söndagskvällen. Det är den sjätte natten i rad som Kataloniens huvudstad skakas av kravaller.

Demonstranter har byggt brinnande barrikader, drabbat samman med polis och plundrat lyxbutiker i flera spanska städer under de senaste dagarna.

Oroligheterna är samtidigt ett tecken på den frustration som unga spanjorer känner över arbetslöshet och sociala orättvisor.

Hasél, vars riktiga namn är Pablo Rivadulla Duro, är dömd för att ha brutit mot en lag som förbjuder förhärligande av terrorism och förolämpningar mot Spaniens kungahus.

I slutet av förra veckan stormade polisen universitet i Lleida där artisten hade barrikaderat sig efter att ha vägrat infinna sig i fängelset.

Politisk rappare

Hasél är en del av yttervänstern och en katalansk självständighetsförespråkare. Han är också en högljudd anti-rojalist.

Programmet är inte längre tillgängligt

Han är med andra ord en oväntad martyr för den bredare spanska allmänheten, men trots det har hans fall lett till omfattande krav på ändringar i Spaniens lagstiftning.

200 spanska kulturpersonligheter, bland dem filmregissören Pedro Almodóvar och filmstjärnan Javier Bardem, har uttryckt sitt stöd för Hasél.

Den spanska regeringen har lovat att ändra lagen så att straffen mildras, men hittills har löftena inte minskat på ilskan bland de främst unga demonstranterna.

Känd provokatör

Åtalet gällde Twitter-inlägg och en låt om kung Juan Carlos, som abdikerade 2014. En domstol dömde honom till över två års fängelse 2018. Straffet sänktes till nio månader efter överklagan.

Hasél är känd för sina provokativa låttexter. Han har kallat Spaniens domare för nazister, beskrivit polisen som våldsamma rasister och beskrivit Juan Carlos I som en maffiaboss som samarbetar med tyrannerna i Saudiarabien.

Han har också hänvisat till kända fängslade separatister och terrorister i sina texter.

– Jag bryr mig inte det minsta om en kula i nacken på dig pepero, rappar han i en låt.

Pepero hänvisar till medlemmar i det konservativa Partido Popular (PP). Flera av partiets medlemmar mördades av den baskiska separatiströrelsen Eta under 1990-talet.

Kritiserad lag

De lagar som Hasél nu dömdes för att ha brutit skärptes av just PP då partiet var vid makten 2015.

Demonstranter kastar sten mot en polisbuss
Bildtext Våldsamma sammandrabbningar mellan polis och demonstranter har pågått i sex nätter i följd.
Bild: All Over Press/STELLA Pictures / ddp

Åtgärden kritiserades redan 2015 eftersom den sågs som ett försök att tysta gatuoppositionen som vuxit sig allt starkare under den ekonomiska krisen i landet.

De skärpta lagarna kom kort efter att kung Juan Carlos tvingats abdikera efter en skandal kring en jaktresa till Botswana.

Dom för skämt om mord från 1973

Sedan dess har en rad personer åtalats för förhärligande av terrorism eller förolämpningar mot kungafamiljen. En av dem har varit kända provokatörer medan andra varit vanliga medborgare som lagt ut inlägg på sociala medier.

Till exempel dömdes studeranden Cassandra Vera till villkorligt fängelse för att ha skämtat om mordet på den spanska diktatorn Francos första minister Luis Carrero Blanco. Blanco dödades av en Eta-bomb 1973.

Domen upphävdes senare av Spaniens högsta domstol, men sågs som ett tecken på en farlig utveckling mot begränsad yttrandefrihet.

Enligt Freemuse, en internationell organisation för artisters frihet, är utvecklingen i Spanien oroande.

– Jag anser att yttrandefriheten i Spanien har försvagats under de senaste tio åren, säger Freemuses vd Srirak Plipat till The Guardian.

Missnöjesvåg

De våldsamma protesterna mot fängslandet av Hásel beror inte enbart på ilska mot att konservativa domare fängslar en musiker för att uttrycka relativt allmänna åsikter om till exempel kungahuset.

Siluetten av en demonstrant syns framför en brinnande barrikad
Bildtext Tiotals demonstranter och poliser har skadats under kravallerna
Bild: EPA-EFE/Quique García

Men fallet verkar också ha blivit den avgörande gnistan för många allt mer frustrerade unga spanjorer.

Ungdomsarbetslösheten är drygt 40 procent och de jobb som finns är oftast dåligt avlönade och med usel anställningstrygghet.

– Vi är trötta på orättvisorna, de osäkra jobben och förtrycket och det här fick oss att explodera, säger studeranden Maria, 20.

– Vi ser samhället kollapsa kring oss på så många nivåer – ekonomiska, ekologiska, sociala – och vår generation kommer att få betala räkningen, säger demonstranten Alba.

– Vi kämpar för att vi vägrar bli en förlorad generation.

Sammandrabbningarna mellan demonstranter och polis har varit våldsamma. I Barcelona har en ung kvinna förlorat ögat efter att ha träffats av en av polisens skumgummimantlade projektiler.

– Det är skrämmande att komma ut och riskera att bli arresterad, misshandlat eller förlora ett öga. Men det är mer skrämmande att stanna hemma och inte kämpa för våra rättigheter, säger Maria.

Källor: Reuters, AFP, AP, NYT, Guardian, El Pais