Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italiens ambassadör i Demokratiska republiken Kongo mördad i bakhåll

Från 2021
Uppdaterad 22.02.2021 16:16.
Bil står parkerad utanför Italiens ambassad i Kinshasa i Demokratiska republiken Kongo.
Bildtext Den mördade ambassadören hade jobbat på Italiens ambassad i Kinshasa sedan 2017.

Italiens ambassadör i Kongo-Kinshasa dödades idag i ett angrepp mot en FN-konvoj i landets östra delar som är väldigt oroliga på grund av de många beväpnade milisgrupper som verkar där

Italiens ambassadör Luca Attanasio, hans livvakt och en chaufför som jobbar för FN:s livsmedelsprogram WFP har dödats i ett väpnat angrepp, skriver nyhetsbyråerna AFP och Reuters.

Det italienska utrikesministeriet bekräftar uppgifterna.

Italiens ambassadör i Kongo-Kinshasa Luca Attanasio dog på ett sjukhus i Goma strax efter attacken. Det här fotot på honom offentliggjordes av Italiens utrikesministerium.
Bildtext Italiens ambassadör i Kongo-Kinshasa Luca Attanasio dog på ett sjukhus i Goma strax efter attacken. Det här fotot på honom offentliggjordes av Italiens utrikesministerium.
Bild: AFP / Lehtikuva

Attanasio hade jobbat som diplomat i Kongo-Kinshasa sedan 2017.

Angreppet inträffade norr om staden Goma som finns i Demokratiska republiken Kongos (Kongo-Kinshasa) oroliga östra delar.

I den här regionen i östra Kongo-Kinshasa verkar många olika väpnade grupper som bland annat konkurrerar om mineralrikedomarna i området.

En av de mineraler som utvinns i området är kobolt, som används av den globala mobiltelefonindustrin.

Oklart vem som låg bakom dådet

Tills vidare är det oklart vem som låg bakom dådet, men enligt lokala källor som talat med nyhetsbyrån Reuters så ska attacken ha varit ett kidnappningsförsök.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio fördömde dådet å det skarpaste och sade att Italien kommer att satsa all energi de kan uppbåda för att utreda vad som skett.

Enligt FN:s livsmedelsprogram WFP var Italiens ambassadör på ett uppdrag för organisationen i närheten av staden Goma.

- Angreppet inträffade när delegationen reste från Goma till en skola i Rutshuru som drivs av WFP, uppger WFP i ett pressmeddelande.

Enligt WFP hade den väg som bilkonvojen reste på nyligen klassificerats som så trygg att WFP bedömde att konvojen inte behövde särskilda säkerhetseskorter.

Diskussion om artikeln