Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Josefin Silén: "Det borde göras en musikal om vinterkriget"

Från 2021
Josefin Silén
Bildtext Josefin Silén spelar rollen som Mary Poppins på Svenska Teatern.
Bild: Josefin Silén

Vilka rutiner har skådespelaren Josefin Silén innan en föreställning? Vilken Disneyfilm hatar hon mest? Har hon någon gång tröttnat på applåderna? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till skådespelaren Josefin Silén.

I denna intervjuserie har Johannes Björkqvist bett elva finlandssvenska kända personer eller grupper att ställa frågor till varandra. Näst ut i denna serie är skådespelaren Josefin Silén.

Josefin har tyckt om att sjunga och dansa sen barnsben. Hon spelade Pippi Långstrump på Finns Sommarteater redan som 12-åring. Hon har studerat vid Balettakademiens musikalprogram i Göteborg och vid Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. För tillfället spelar hon rollen som Mary Poppins på Svenska Teatern.

Josefin har i denna serie fått frågor av politikern Elisabeth Rehn, författaren Kaj Korkea-aho, journalisten Christian Vuojärvi, artisten Geir Rönning, ishockeyspelaren Joel Blomqvist, artisten Alva Nygård, skidskytten Heidi Kuuttinen, handbollsspelaren Emma Aarnio, artisten Henri Vuortenvirta och redaktören Kjell Simosas.

Kjell Simosas
Bildtext Kjell Simosas har musikprogrammet Supernova på Yle X3M.
Bild: Barbro Ahlstedt

Kjell Simosas fråga: Vilken Disneyfilm hatar du mest?

– Det här var en svår fråga. Jag kan inte välja någon av klassikerna, så det får bli filmen Bilar. Jag tror inte ens jag har sett hela filmen, och en film om bilar känns inte aktuell för mig.

Emma Aarnio
Bildtext Emma Aarnio spelar handboll i VästeråsIrsta HF.
Bild: Lina Johansson

Emma Aarnios fråga: Har du några rutiner innan du går upp på scen?

– Absolut! Rutinerna varierar beroende på vilken roll jag har och vad rollen kräver. Inför varje föreställning sjunger jag för att värma upp rösten och dansar för att värma upp fysiskt. När jag hade rollen som Esmeralda i Ringaren i Notre Dame värmde jag upp med ett långt danspass eftersom jag dansade mycket på scenen. I rollen som Mary Poppins lägger jag mer tid på att sjunga upp.

Kaj Korkea-aho
Bildtext Kaj Korkea-aho gör podden Ted & Kaj tillsammans med barndomsvännen Ted Forsström.
Bild: Kaj Korkea-aho

Kaj Korkea-ahos fråga: Vilken bok, historia eller världshändelse borde göras till musikal?

– Det här har jag faktiskt funderat på och jag tycker det borde göras en musikal om vinterkriget. Det finns garanterat massvis med historier från kriget som musikalen kan baseras på.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där berättar Josefin om vad hon tycker om ananas på pizza, vilken teater hon helst skulle arbeta på och om hon någonsin blivit trött på applåderna efter en föreställning.

Josefin Silén: "Det borde göras en musikal om vinterkriget" - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln