Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nu krävs negativt coronatest för resenärer på färjorna – vi svarade på era frågor om de nya reglerna

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 10:43.
Ett kryssningsfartyg i dimma.
Bildtext Ska du resa från Estland eller Sverige med färja inom den närmaste tiden kommer du, om du inte hör till undantagsgrupperna, att vara tvungen att visa ett negativt coronatest eller ett bevis på att du tillfrisknat från covid-19 det senaste halvåret.
Bild: Lehtikuva

Rederierna inför nya regler för sina passagerare från och med i dag. Personer som reser från Sverige eller Estland till Finland med passagerarfärja måste nu visa upp ett negativt coronatest eller ett intyg över att man tillfrisknat från covid-19 för att få resa till Finland. Kravet gäller tills vidare.

Institutet för hälsa och välfärd rekommenderade de striktare inresevillkoren förra veckan, och rederiernas branschförbund valde att gå dem till mötes. På kort varsel har gemensamma riktlinjer dragits upp, och från och med i dag träder de nya reglerna i kraft.

Institutet rekommenderade krav på negativt test för resenärer med flyg redan för en månad sedan. Bland annat Finnair skriver på sin webbplats att man kräver ett negativt coronatest av sina passagerare till Finland.

Tills vidare är det rederierna som följer myndigheternas rekommendationer, men samtidigt försöker regeringen få igenom en lag som skulle göra det straffbart att inte testa sig vid inresa till Finland. Det meddelade regeringen i fredags.

I Sverige skärptes restriktionerna i början av februari, och alla som reser till landet måste visa upp ett negativt test, med få undantag.

Då rederierna meddelade om de nya reglerna förra veckan fick Svenska Yle flera frågor av läsarna. Nedan följer svar på några av dem.

1. Vad behövs för inresa till Finland?

Alla som reser från utlandet till Finland med färja behöver från och med i dag (den 23 februari) visa upp ett negativt coronatest vid incheckning. Man kan också behöva visa intyget vid ankomsten till Finland. Det negativa coronatestet får vara högst 72 timmar gammalt.

I enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendationer får man också resa till Finland om man har ett läkarintyg på att man inom de senaste sex månaderna insjuknat i och tillfrisknat från covid-19. Har man ett sådant intyg behövs alltså inte ett negativt coronatest.

2. Hurudana test duger?

Rederierna godkänner olika PCR-test, LAMP-test och antigentest, samt hemtest som används i Sverige. Hela listan hittas på Rederierna i Finlands sidor.

Intyget för negativt coronatest ska innehålla information om den testade personen, laboratoriet som gjort testet, när testet har ägt rum och ett hurudant test det är fråga om.

3. Vem berörs (inte) av testkravet?

Alla som reser från Estland eller Sverige till Finland berörs av de nya reglerna. Det här innebär att även finländare och i Finland bosatta måste visa upp ett intyg vid incheckning och ankomst. Det finns ändå några undantag.

Kryssningsresenärer som inte ska stiga i land i Finland behöver inte visa upp intyg. Andra undantag är barn som är yngre än 13 år, yrkeschaufförer som är på arbetsuppdrag, sjömän eller andra som hör till fartygsbesättningar som är stationerade på fartyg som avgår från Finland eller som är på väg hem samt andra personer som är viktiga för Finlands försörjningsberedskap. Dessutom finns ett undantag mellan Sverige och Åland.

– Trafiken mellan Sverige och Åland är ett undantag här. Ålänningar som åker hem från Sverige är undantagna, säger Johanna Boijer-Svahnström, kommunikationschef på Viking Line.

Faktum är att alla som har rätt att resa in i Finland därmed omfattas av undantaget, och får resa till Åland utan att det behövs ett negativt coronatest.

Ålands social- och hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (Moderat samling) säger att landskapsregeringen i torsdags bestämde att inte kräva negativt testresultat av resenärer mellan Sverige och Åland. Många ålänningar arbetspendlar till Sverige och av dem kräver svenskarna redan ett test en gång i veckan.

Holmberg-Jansson säger också att väldigt få fall av coronasmitta har spårats till Sverige under pandemins gång.

Resenärer mellan Åland och det finska fastlandet berörs såklart inte eftersom det är inrikestrafik, säger Boijer-Svahnström.

En blond kvinna i röd kavaj står på gatan under ett träd med tre stammar och blickar uppåt.
Bildtext Informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström på Viking Line berättar att kryssningsresenärer inte behöver bekymra sig över test.
Bild: ÅRTV

4. Betyder det här att jag om jag bara ska på ett snabbt ärende till Sverige eller Estland ändå måste ha ett negativt test att visa upp? Även om jag bara är där några timmar eller någon dag?

Ja. Om du inte hör till någon av undantagsgrupperna (se punkt 3) gäller det att fixa fram ett intyg.

Sverige kräver som sagt åtminstone till sista mars negativt coronatest av alla inresande, med några undantag, så för att resa dit behöver du sannolikt redan ett sådant intyg. Estland har också vissa restriktioner på resande, speciellt för personer som reser från högriskländer.

5. Får jag resa till Finland om jag inte är finsk medborgare, förutsatt att jag har ett negativt coronatest eller intyg över tillfrisknande från covid-19?

Sedan januari gäller begränsningar för utländska medborgares inresor, som nyligen förlängdes till medlet av mars.

Enligt begränsningarna får utländska medborgare enbart resa till Finland om resan bedöms vara nödvändig. På Gränsbevakningsväsendets hemsida finns detaljerad information om vad som bedöms som nödvändigt.

Utlänningar fast bosatta i Finland har samma rättigheter som finländare i den här frågan.

Svaret är alltså att så länge du inte bor i Finland har du inte rätt att resa till Finland utan giltigt skäl, även om du fixar fram ett intyg på till exempel negativt coronatestresultat.

Finland är ju som en ö och närmare 90 procent av import och export sker på kölar

I Sverige finns undantag för arbetspendlare, som bara behöver testa sig en gång i veckan och inte inför varje gränsövergång.

Även rederiernas nya regler för resor till Finland har undantag, närmare bestämt för transport- och fartygsbranscherna och för andra som är viktiga för försörjningsberedskapen. Ekvationen är enkel: utan en fungerande transportkedja blir Finland snabbt utan varor.

– Under hela pandemin har det varit så att chaufförer och sjömän har varit undantagna. Finland är ju som en ö och närmare 90 procent av import och export sker på kölar, säger Johanna Boijer-Svahnström.

– Utan yrkeschaufförer och fartygsbesättningar skulle vi inte ha bananer eller apelsiner i butikerna någon lång tid, så det är helt nödvändigt med undantaget.

M/S Viking Grace
Bildtext Det är inte precis trängsel på färjor som Viking Grace för tillfället, och rederierna har tappat miljontals kunder på grund av pandemin.
Bild: Arash Matin / Yle

Utmanande situation för rederierna

Kraven på negativt test eller intyg på genomlevd corona är i kraft tills vidare. Enligt Boijer-Svahnström hade rederierna hoppats på att man skulle ha fått ett slutdatum men det har man inte fått. Situationen lever med coronaläget i samhället, och hon hoppas på ett återgång mot ett normalläge i takt med att folk blir vaccinerade.

– Just nu har vi väldigt lite passagerare, det är inte precis trångt ombord eller svårt att hålla avstånd, säger Boijer-Svahnström.

Hon säger att Viking Line brukar ha kring 6,3 miljoner passagerare per år i ett normalläge. Ifjol var passagerarna 4 miljoner färre.

– Till exempel Viking Grace kan ta 2 800 passagerare och just nu har hon några hundra.

Uppdatering 23.2 klockan 10:34: förtydligade att alla med rätt att resa till Finland är undantagna kravet på negativt coronatest för resor till Åland.