Forskning undersöker korruption i Svenskfinland – "Har det starka sociala kapitalet en mörk sida?"
Korruption innebär inte alltid mutor, utan kan finnas på ett osynligt och omedvetet plan. Forskaren Fredrik Malmberg vill veta om det i Svenskfinlands små kretsar döljer sig korruption.
Artikeln är skriven i samband med podden Lägsta domstolens avsnitt om sommarjobb och kontakter

Du + kontakter = jobb i Svenskfinland
Fredrik Malmberg, doktor i statsvetenskap från Åbo Akademi, forskar som bäst i korruption i Svenskfinland. Bilden av finlandssvenskar är ofta att de har ett starkt socialt kapital och är aktiva i föreningar.
– Ankdammen är liten och alla känner alla. Min idé var att undersöka om det här starka sociala kapitalet har en mörk sida, säger Malmberg.
Som att man ger fördelar åt kretsens egna?
– Jo, att det gynnar just endera vänner eller familjemedlemmar. Men korruption är ganska omöjligt att studera direkt, säger Malmberg.
Det Malmberg forskar i handlar inte om att bevisa system av mutor och annat fuffens. Han tittar istället på attityder kring korruption via enkätsvar. Liknande forskning har tidigare gjorts i Sverige och på nationell nivå i Finland, men inte då på tvåspråkiga kommuner i Svenskfinland. Malmberg tittar på olika institutioner såsom kommunfullmäktigen och polisen.
Olika stora kommuner korrupta på olika sätt
Malmberg förklarar att det i stora kommuner finns fler möjligheter till korruption än i mindre kommuner. En stor kommun har fler uppgifter och större mängder pengar är i rörelse.
– Man kan agera korrupt och drunkna i mängden, säger Malmberg.
I mindre kommuner finns makthavarna närmare invånarna vilket gör det lättare att hålla ett öga på dem. Malmberg säger att små kommuner å andra sidan kan ha svagare kontrollmekanismer för att hitta korruption.
– I och med att “alla känner alla” så kan det vara att det förekommer mer av andra typer av korruption i mindre kommuner.
Ett exempel på det är att beslutsfattare favoriserar vissa företag när kommunen anlitar någon för ett uppdrag.
Kan kommunernas sommarjobb vara korrumperade?
I samband med veckans avsnitt av podden Lägsta domstolen frågade vi X3M Nyheters följare på instagram om de tycker att kontakter är viktiga då man söker sommarjobb. En överväldigande majoritet ansåg att kontakter är viktiga.
Men kan man tala om korruption om exempelvis en kommun väljer ett bekant namn till ett sommarjobb? Malmberg är försiktig med att vifta med korruptionskortet eftersom det är en ytterst grov anklagelse.
– Kommuner och andra offentliga institutioner har ett större ansvar än privata företag när de handlar med skattemedel. De ska hantera medlen på ett effektivt och ansvarsfullt sätt, säger Malmberg.
Korruption kan förstås finnas också hos privata arbetsgivare, men Malmberg konstaterar ändå att misstankar om korruption i kommuner är allvarligare eftersom de använder kommuninvånarnas pengar.
– Om man talar om kommunala sommarjobb ska man vara extra försiktig. Man vill inte ge sken av att anställa släktingar eller bekanta.
Korruption är ett brett begrepp och behöver inte heller betyda att något är olagligt. I många fall kan korruption finnas inom lagliga gränser men anses vara oetisk. Oavsett så kan korruption ha stora konsekvenser i längden, som att medborgarna slutar lita på institutioner.
Går det att hitta sommarjobb utan kontakter?
I veckans avsnitt av podden Lägsta domstolen diskuterar Axel och Lucas sommarjobb och kontakter. Är det svårt att få jobb om man inte tillhör finlandssvenska kretsar på väldigt svenskspråkiga orter? Hur lyckas man komma in i kretsarna?
