Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Kanonstart för fotbollsdamerna – 4–0-ledning mot Cypern i halvtid

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 19:49.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM-kval i fotboll, CYP - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Platsen i EM är säkrad och kakan är uppäten – nu är det dags för fotbollsdamerna att avsluta kvalet med ett målfyrverkeri mot hopplösa Cypern. Anna Westerlund blir historisk i kväll – och Linda Sällström jagar nya rekordnoteringar.

Finlands startelva:

18 Linda Sällström – 8 Olga Ahtinen

19 Kaisa Collin – 10 Emmi Alanen – 20 Eveliina Summanen – 7 Adelina Engman

2 Elli Pikkujämsä – 15 Natalia Kuikka – 16 Anna Westerlund – 5 Emma Koivisto

13 Tinja-Riikka Korpela

Avbytare:

1 Paula Myllyoja
12 Anna Tamminen
3 Eva Nyström
4 Amanda Rantanen
6 Anna Auvinen
9 Juliette Kemppi
11 Nora Heroum
13 Jenny Danielsson
14 Julia Tunturi
17 Sanni Franssi
21 Iina Salmi
22 Jutta Rantala

Visst, förstaplatsen i gruppen är säkrad och bara rankningspoäng står på spel i den avslutande kvalmatchen mot Cypern. Trots utgångsläget finns det en drös aspekter som gör kvalmötet intressant:

1. Finlandssvenskar skriver historia

Anna Westerlund har ett kanonår bakom sig. I höstas vann hon dubbeln med Åland United och förra veckan var hon med om segereuforin då EM-platsen säkrades. Under kvalets gång har Westerlund visat upp sin bästa landslagsfotboll på år och dar.

I dag blir hon historisk. Westerlund har 129 landskamper på kontot, en färre än alla tiders rekordnotering: Laura Österberg Kalmaris 130.

Anna Westerlund har bollen och ett plåster i pannan
Bildtext Anna Westerlund har redan spelat i två EM-turneringar – 2009 och 2013.
Bild: Lehtikuva

Glödheta Linda Sällström har redan skrivit historia under kvalet. De 9 fullträffarna på 7 matcher har trissat upp alla tiders målrekord till helt nya höjder. Just nu lyder Sällströms ohotade rekord 47 landslagsmål.

I dag finns chansen att öka på försprånget. Når Parisanfallaren upp till 10 mål i kvalet? Ett hattrick skulle betyda 50 jämnt i A-landslaget.

Allt är möjligt för den stora målspottaren, som frälst Finland gång på gång i kvalet.

2. Slår Finland alla tiders målrekord?

Det finns mycket att ta fasta på för att illustrera hur bottenlöst hopplöst Cypern EM-kval varit (uddamålsförlusten mot Portugal undantaget). Det senaste beviset på motgångarna är förra veckans hemmaresultat mot Skottland: 0–10.

Cypern ligger på plats 113 av de 142 länderna på världsrankningen. Tätt bakom Salomonöarna, Vanuatu och Luxemburg. Önationen har fortfarande inte gjort ett enda mål i kvalet.

Två spelare, en vitklädd och en blåklädd, försöker nå en boll på en fotbollsplan.
Bildtext Finland mötte Cypern på hemmaplan hösten 2019. Då vann de blåvita med 4–0, efter att ha sparat benen till den efterföljande bortamatchen mot Portugal.
Bild: Pekka Sipola

Situationen är tragikomisk – men skrattet kan fastna i halsen då man inser att damlandslaget skapades så sent som 2002 och bara spelade en enda landskamp åren 2006–2012.

Satsningen på damfotbollen har varit minimal på Cypern och landslaget får klara sig med små smulor i budgeten. Landet har aldrig tidigare deltagit i ett EM- eller VM-kval på damsidan.

Om Finland lyckas vinna med åtta mål tangeras alla tiders segerrekord – 8–0 mot Bulgarien från 2014. Det finns alla möjligheter till en ny rekordnotering.

3. Fingervisning: vem utmanar om platser i startelvan?

Finlands startelva har varit cementerad från match till match. Chefstränaren Anna Signeul har bara gjort minimala justeringar i den sammansvetsade truppen under kvalets gång, men nu kan det bli ändring på den fronten.

Redan nu står det klart att två startspelare byts ut: Ytterbacken Tuija Hyyrynen och mittfältaren Ria Öling har skadekänningar och reste inte med laget till Cypern.

Anna Signeul går på en snöig gräsmatta.
Bildtext Anna Signeul vill inte testa alltför mycket nytt mot Cypern.
Bild: Mauri Ratilainen/All Over Press

Hur kommer startelvan att se ut? Vilka spelare får chansen i andra halvlek? Signeuls agerande ger en fingervisning om vem som ligger i vassen och lurar. Vilka spelare som närmast kan utmana om en plats i öppningselvan.

– Vi ska inte göra så många byten under matchen, det vore orättvist för spelarna som får chansen att starta. Det här är en kvalmatch. Träningsmatcher finns till för att lära känna varandra på planen. Om man gör många byten i andra halvleken tappar man strukturen, säger chefstränaren Anna Signeul till Yle Sporten.

Det är nästan ett och ett halvt år tills EM i England sparkar i gång och mycket kan hända.

Kommentatorns tips:

Finland tar en klar och komfortabel seger – men alla tiders rekord från 2014 står sig. Slutresultat: 6–0 till de blåvita gästerna.

Cypern–Finland visas på TV2 och Arenan med sändningsstart klockan 18.50.

Diskussion om artikeln