Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Förstörd miljö och lidande ursprungsbefolkning i Amazonas – Outokumpus leverantör prickas i rapport

Från 2021
Regnskog i Amazonas. Pará, Brasilien
Bildtext Outokumpus leverantör Vale i Pará beskylls för oegentligheter.

Det statsägda stålbolaget Outokumpu kritiseras för bristande samhällsansvar när det gäller köp av ferronickel från Amazonas.

Enligt medborgarorganisationen Finnwatchs rapport har Outokumpus råvaruleverantör bland annat smutsat ner vattnet i en flod som ursprungsfolket i regionen är beroende av.

Det handlar om det lilla ursprungsfolket xikrin i delstaten Pará i den brasilianska delen av Amazonas.

Folket beskyller det lokala gruvföretaget Vale för att ha smutsat ner vattnet i floden Cateté, något som ska ha orsakat hälsoproblem hos människorna.

Lokalinvånare som intervjuades i rapporten berättade bland annat om cancer, högt blodtryck och sjukdomar i mage och lever.

Bland annat ska farliga tungmetaller ha hamnat i floden som en följd av Vales verksamhet. Universitetet i Pará har forskat i det här och uppmätt ovanliga halter av tungmetaller hos xikrin-folket.

Förutom direkta hälsoproblem, har gruvbolagets aktivitet också lett till att xikrin-folkets kultur äventyras, i och med att den är nära kopplad till den nu nedsmutsade floden, står det i rapporten.

Vale har varit inblandat i liknande tvister också tidigare och har enligt Finnwatch bland annat svartlistats av den norska oljefonden.

"Bristande öppenhet"

Finnwatch har inte fått direkta svar på sina frågor om Outokumpus ferronickelaffärer med Vale. Ferronickel används vid tillverkningen av rostfritt stål, en vara som Outokumpu producerar.

Då Outokumpu undvek att svara på Finnwatchs frågor, sökte organisationen svar på annat håll.

Finnwatch gick igenom Vales exportuppgifter och kom då fram till att bolaget sålt 3 200 ton ferronickel till Outokumpus fabrik i Torneå under åren 2016–2019.

Outokumpus dotterbolag i Sverige och USA har också köpt ferronickel av det brasilianska bolaget enligt rapporten, totalt ska det röra sig om köp på 33 000 ton.

Särskilt ansvar

Finnwatch anser att det statsägda Outokumpu inte uppfyller sitt ansvar bland annat när det gäller mänskorättsfrågor.

Organisationen påminner om att redan regeringen Sipilä krävde att företagen lever upp till de förpliktelser man enats om inom ramen för FN.

I klartext handlar det om att statsägda bolag har ett särskilt ansvar när det handlar om att värna om mänskliga rättigheter i företagsvärlden.

I praktiken är det statens förvaltningsbolag Solidium som har hand om ägarstyrningen av Outokumpu.

Källa: Finnwatch: "Myrkytetty kansa - Outokummun arvoketjun vaikutukset Brasilian Amazonin alueella"

Diskussion om artikeln