Kalle Augustson 80 år - ilskan och viljan att hjälpa tar inte slut
Att fylla 80 år stoppar inte Karl, Kalle, Augustson från att hjälpa dem som har det sämre ställt. Ilskan över världens orättvisor finns också kvar och övertygelsen om att det hör till att bry sig.
Kalle Augustson fyllde 80 år den 17 februari. Tenalabon Augustson är känd för att köra hjälpsändningar med varor till nödställda här hemma i Finland, Europa och Asien.
Det sägs att coronapandemin gjort att många varvat ner och lever livet i makligare takt, men så är det inte för Kalle Augustson.
Dessutom går åren allt snabbare, säger Kalle Augustson i samband med sin födelsedag.
- Man får ha mera fart för att hinna med allt. Allt blir mera komprimerat då tiden en dag tar slut.
Finländarna vill hjälpa
Hjälpviljan är stor trots coronapandemin, säger Augustson.
- Jag har inte märkt någon skillnad, viljan finns.
Kalle Augustson konstaterar att det även finns de som på sociala medier spyr galla över att han hjälper människor utomlands.
- Jag hjälper finländare också, men det är ju inte något man berättar om eftersom det finns en skam i att inte klara sig själv.
Det började med gatubarn 1983
Kalle Augustsons första hjälpsändning var till gatubarn i Gdansk i Polen 1983. Det hela började med att Augustson läste ett reportage i tidningen Västra Nyland om en sjömanspräst i Hangö som hade varit i Gdansk.
- Jag tog reda på hans telefonnummer och en halvtimme senare var jag i Hangö och diskuterade med honom.
Ett år senare åkte Augustson till Polen igen, men den gången skickades han tillbaka hem av myndigheterna.
- Det var spänt läge i Gdansk då påven skulle komma på besök, så med en k-pist mot bröstkorgen satte jag mig i bilen igen och backade hela vägen till färjan.
Över 400 resor
Han har tappat räkningen på hur många turer han gjort med förnödenheter till dem som behöver hjälp, men räknar med att det är över 400 resor vid det här laget.
Nästa resa sker i slutet av mars, men den här gången stannar Augustson hemma. Resan går till ön Lesbos i Grekland.
- Janne Niemi i Kauhajoki tog kontakt med mig i höstas om situationen på Lesbos, eftersom han inte har några nätverk. Vi började planera och vid julen bestämde vi oss för att vi sätter i gång.
Men den här gången delar Kalle Augustson ut förnödenheter i Finland.
- Jag har läst mellan raderna här hemma att de är oroliga för långa resor, så jag håller mig här och i de närmaste länderna.
Nätverk behövs
En biståndsarbetare kan inte jobba ensam, utan det behövs ett stort nätverk för att få allt att fungera. Augustson har till exempel jobbat med hjälporganisationer som Caritas och Norsk folkehjelp. Sändningen till Lesbos organiseras av den finländska organisationen Nada Hope.
- Jag vill vara fri och inte bunden till något, men man måste ha kontakter. De brukar ringa mig och fråga kan du åka dit och dit.
Den nya hjälpsändningen går alltså till Lesbos i Grekland. I september 2020 brann flyktinglägret Moria ner. 13 000 flyktingar förlorade sina hem i branden och flyttade till Kara Tepe.
Migrationskrisen i Grekland pågår trots att rapporteringen inte varit så aktiv under coronaåret, men inget har ändrats, påpekar Kalle Augustson.
- Inom medievärlden är det en sak åt gången som gäller. Men den som sitter i skiten måste vara fruktansvärt frustrerad. Jag tänker på alla volontärer som ber om hjälp och det når inte ut.
Kalle Augustson anser att en del av dem som bor i flyktingläger kan bli kriminella eftersom en sådan tillvaro lätt fråntar tron på medmänniskorna.
- Det finns de som gnäller om att vi inte ska ta emot flyktingar eftersom de är kriminella, men det är vi som gör dem kriminella. Det är så bakvänt: stora Europa kan inte reda upp det här, utan knuffar över allt på grekerna.
Kläder, tält och skrivmaterial
Hjälpsändningen till Lesbos riktar sig främst till barn, ungdomar och mammor. Det handlar bland annat om kläder, tält, liggunderlag och blöjor.
Det finns också skrivmaterial och fritidsgrejer för barn och unga, räknar Augustson upp.
- Man försöker göra livet så bra som möjligt för dem. Människan är väldigt anpassningsbar, men det är väldigt frustrerande att de inte kan komma därifrån. Människor dör och föds där, det är egentligen som ett nytt land på den lilla ön.
Ärvde viljan att hjälpa av mamma
Kalle Augustsons vilja att hjälpa kommer från hans mamma.
- Mamma gav alla stöd och hjälp efter kriget, så jag lärde mig redan som ung att hjälpa.
Trots att han stannar hemma den här gången, så betyder det inte att viljan att hjälpa eller att ilskan över hur folk behandlar varandra har sinat.
- Jag tycker att det hör till var och en att bry sig. Om vi inte tar ställning till orättvisor i världen, så accepterar vi att det här är rätt.
Kalle Augustson intervjuades av Gunilla Ginström. Du kan lyssna på intervjun här:
