Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lyssna på barnet – studiehandledarens råd till föräldrar är att inte påverka niornas studieval för mycket

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 12:43.
En ung studerande sitter i sängen och studerar.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Det är dags för årets nior att välja vilken skola de vill söka till för studier i höst. Gemensamma ansökan är öppen en månad och i Vasa hoppas en studiehandledare att föräldrarna låter barnen välja själva.

I Borgaregatans skola i Vasa säger studiehandledare Lena Loukasmäki-Björk att det finns en allmän corona-trötthet hos eleverna som kan påverka orken och lusten att tänka på framtiden.

- Det kanske känns lite tungt och svårt att göra valet nu, säger Loukasmäki-Björk.

Föräldrar och vårdnadshavare gör ändå klokt i att inte lägga sig i för mycket, anser Loukasmäki-Björk.

- Man ska lyssna på barnet. Visst får man komma med åsikter och synpunkter man jag tycker inte man ska försöka påverka för mycket.

Oppilaan kädet ja moniste.
Bild: Simo Pitkänen / Yle

Föräldrar kan gärna föra fram aspekter som tonåringen själv kanske inte tänker på, men pressa inte, är Lokasmäki-Björks råd.

- Man ska tänka att barnet ska orka studera och vara i den där skolan ungefär tre år och må bra under den tiden.

Besvikelse över uteblivna studiebesök

Vanligen åker niorna på studiebesök till både yrkesskolor och gymnasier. Enligt Loukasmäki-Björk är det en stor och viktig sak som i år föll bort på grund av coronaepidemin.

- Det har varit en stor nackdel och niorna har varit besvikna. De har inte fått se de fysiska lokalerna och fått känna in stämningen på skolorna.

Enligt Loukasmäki-Björk brukar själva besöket ofta vara avgörande för vart eleverna söker. I år har niorna i stället klassvis fått besök från några skolor, men annars har det mest blivit möten över internet.

Gratis böcker en stor lättnad

Att Finland från och med i år har förlängd läroplikt innebär att niorna också kan välja att söka till någon folkhögskola som ordnar en ett års utbildning med lite olika inriktning beroende på skolans profilering.

Den här ansökan kan ändå inte göras via gemensamma ansökan i vår.

Men eftersom förlängd läroplikt i praktiken betyder att alla måste söka till någon utbildning så ska också utbildningen på andra stadiet vara gratis framöver.

Det är också ekonomin som hos niorna i Borgaregatans skola har väckt en hel del frågor berättar Loukasmäki-Björk.

- Att får man gratis datorer och är allt faktiskt betalt, beskriver Loukasmäki-Björk elevernas frågor.

Ett bord fyllt med studietillbehör, häften, miniräknare och pennor.
Bild: Karoliina Simoinen / Yle

För eleverna och deras familjer är det en konkret ekonomisk lättnad att inte längre behöva bekosta böcker och annat material.

För skolorna är det å andra sidan en utmaning att bekosta allt.

- Kommer stödet skolorna får att räcka till eller kommer det att drabba andra stadiet på något annat sätt, frågar sig Loukasmies-Björk.

Till exempel kan det hända att grupperna blir större eller att skolorna måste skära i kursutbudet för att ha råd att bekosta det andra.

Enligt Loukasmäki-Björk kommer den förlängda läroplikten i övrigt inte att märkas särskilt mycket i Österbotten.

- Min erfarenhet är att vi har på svenskt håll en bra situation där alla brukar söka vidare och alla brukar få studieplats.

Diskussion om artikeln