Gör böngryta med choklad och stekt äppelpaj utomhus – recept gjorda enkom för stormköket

Tycker du att det är bökigt, kallt och kladdigt att äta utomhus? Att det känns övermäktigt att släpa med sig ingredienser OCH kök ut i det fria. Vi vet nu att det går att äta varm och god mat utomhus som inte kräver en alltför stor ansträngning.
Kostvetaren Silvia Englund har stor erfarenhet av att laga mat på stormkök tillsammans med familjen och hennes ledord är att det ska vara gott och enkelt.
– Barnen vill ofta äta nästan direkt vi kommer utanför dörren. Då vill man inte ha sådan mat som är krånglig och tar lång tid att laga.
Hennes melodi är att förbereda hemma så långt som möjligt och att packa smart.
– Hackar lök och river morot gör jag hemma i köket. Allt som ska ner i kastrullen samtidigt kan man packa i samma låda, grönsaker olja och kryddor är bara att blanda ihop.
Vill man ha lättare packning kan man använda matlådorna som tallrikar.
Ett annat tips är att man inte behöver åka långa vägar för en trevlig utflykt.
Ofta går vi bara på bakgården eller någonstans nära hemmet. Att äta utomhus är en tillräckligt stor upplevelse i sig
― Silvia Englund
Friluftsliv har alltid intresserat Silvia, som gick i scouterna som barn. Nu är hon glad att kunna dela sitt intresse med hela familjen.
– Det här är en jättebra hobby för oss som familj. Vi är tillsammans och gör något roligt som alla tycker om.
I jobbet som kostvetare gör Silvia en hel del recept för kurser och föreläsningar. Eftersom utomhusmatlagning är ett stort intresse har hon också gjort många rätter enkom för stormkök.
När nyheten kom om att stormköket blev årets julklapp 2020 i Sverige, valde hon snabbt ut några av sina favoritrecept och gav ut en receptbok för friluftsmat “Utemat enkelt”.
Här bjuder Silvia på två av familjens favoritrecept, en böngryta med choklad och stekta äpplen med havresmul.
Chokladgryta
Den här grytan är en favorit hemma hos oss. Barnen älskar den och de väljer den fyra gånger av fem om jag frågar vad vi ska laga på utflykten.
Ingredienser, 4 pers:
- 1 gul lök, fint hackad
- 1–2 klyftor vitlök
- 2 morötter, fint rivna
- 1 ½ tsk spiskummin
- ½ tsk torkade korianderblad eller korianderpulver
- 1 tsk rökt paprikapulver
- ½–1 tsk salt
- 1–3 krm chilipulver
- 2 msk rypsolja
- 500 g tomatkross
- 1 paket svarta bönor
- 1 paket stora vita bönor
- 2 msk kakao
Att ta med i packningen:
- chiliflakes
- en liten burk med salt
- extra olja i en liten burk
- eventuellt bröd eller matgryn (t.ex. ris eller mathavre) att äta till
Förbered och packa hemma:
Ask 1:
Skala och hacka lök och vitlök, finriv morötterna, lägg i lådan och fyll på med kryddor och olja.
Ask 2:
Häll av och skölj svarta linser och stora vita bönor och lägg över dem i en ask.
Ask 3:
Mät upp kakao i en egen ask.
Tillredning:
Börja med att ställa upp och tända stormköket. Ställ lågan på medelvärme. Lägg kastrullen på stormköket och låt den bli lite varm.
Häll i allt ur ask 1 och fräs en stund i kastrullen. Tillsätt bönor och tomatkross. Rör om och koka upp.
Smaka sedan av med kakao och eventuellt extra chili.
Grytan kan ätas som den är eller med matgryn (t.ex. ris eller mathavre) eller bröd. Koka matgrynen hemma eller koka på plats.
Kardemummahavre med stekt äpple
Stekt äpple är ett gott avslut på en middag utomhus eller en härlig energikick för att orka vandra vidare.
Ingredienser, 4 pers:
- 2–4 äpplen
- 2 dl havregryn
- 2 msk rypsolja
- 1 tsk kardemumma
- ½ tsk kanel
- ½ tsk vaniljpulver
Valfritt tillbehör:
- kvarg smaksatt med ½ tsk vaniljpulver, vaniljsås på havre eller naturell yoghurt
Förbered hemma:
Ask 1:
Skär äpplen i tärningar och lägg i asken tillsammans med rypsoljan.
Ask 2:
Mät upp havregryn och tillsätt kryddorna.
Tillredning:
Stek äpplena några minuter och tillsätt havregrynen och kryddorna. Stek tills allt har fått fin färg. Servera som det är eller med lite vaniljkvarg, naturell yoghurt eller vaniljsås på havre.