Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtal endast mot en man för misshandeln av Pekka Kataja – tingsrätten började behandla första politiska mordförsöket på 90 år

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 11:08.
Målsägande Pekka Kataja (till höger) i tingsrättens korridor.
Bildtext Målsägande Pekka Kataja med advokat i tingsrätten.
Bild: yle

Rättegången kring misshandeln av den sannfinländska politikern Pekka Kataja har inletts i Mellersta Finlands tingsrätt. Kataja misshandlades svårt i sitt hem i Jämsänkoski i juli 2020.

Nu åtalas en 41-årig man för mordförsök och grovt hemfridsbrott. Åklagaren yrkar på 8-10 års fängelsetraff för den åtalade.

Den åtalade bestrider anklagelserna.

Kataja har berättat att två personer trängde sig in i hans hem efter att den ena av dem påstått att han skulle leverera en postförsändelse.

Mannen med det påhittade paketet sa att paketet kom från partikansliet och han bad Kataja legitimera sig. När Kataja väl öppnat dörren hade den andra mannen störtat in och attackerat honom.

Enligt målsäganden blev han slagen uppskattningsvis 20 gånger i huvudet med en hammare eller ett föremål som liknar en hammare.

Kataja fick svåra skallskador och vårdades länge på sjukhus.

Den andra mannens delaktighet kan inte bevisas

Ett ögonvittne har uppgett att hen såg två män springa ut ur Katajas bostad och hoppa in i en bil.

Den andra mannen undkommer dock åtal eftersom hans delaktighet i misshandeln inte går att bevisa. Det går inte heller att påvisa att mannen skulle ha befunnit sig på platsen för misshandeln.

Mannen som inte åtalas konstateras samtidigt ha haft politiska motiv för att misshandla Kataja - han tilläts inte kandidera för Sannfinländarna i senaste riksdagsval och det beslutet fattades av Kataja.

Fallet Kataja ledde till att Jyväskylä stadsstyrelse avgick i höstas eftersom den utpekade men icke-åtalade mannen satt i styrelsen och vägrade avgå.

Fallet betecknas som det första politiska mordförsöket i Finland på 90 år.

Diskussion om artikeln