Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bekräftat: VM-sprintkvalet tidigareläggs på grund av det varma vädret – det gläder den finländska landslagstränaren: "Det kom precis som på beställning"

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 14:49.
Oberstdorf med stora röda bokstäver
Bildtext På dagen har det varit till och med +18 grader i skuggan
Bild: imago images/MIS/ All Over Press

Det finländska längdlandslaget har njutit av värmen i Oberstdorf de senaste dagarna, men när tävlingarna väl kör i gång på torsdag kan den gassande eftermiddagssolen ställa till det ordentligt. Egentligen borde man inte ordna mästerskap i Mellaneuropa så här sent på säsongen, konstaterar landslagstränaren Glenn Lindholm.

En kortärmad landslagsdress finns inte i längdåkarnas garderob, men en sådan skulle behövas i Oberstdorf.

– Ja en sådan borde man ha, en som påminner lite om friidrottarnas dräkt, utbrister Lindholm efter att han berättat för Yle Sporten hur landslagsåkarna planerar att klippa upp ärmar och ben på tävlingsdessen.

Med bara dagar kvar till VM visar termometern på +18 grader i skuggan mitt på dagen. Så är det rätt ofta i Mellaneuropa den här tiden på året. Lindholm fortsätter att dra paralleller med friidrotten.

– Man kanske förbereder sig lite som inför OS i Rio 2016, där det också var väldigt varmt. Man måste se till att man är i skuggan så mycket som möjligt och äta och dricka på ett vettigt sätt.

Skidstadion avspärrad, skylt där det står att stadion är stängd
Bildtext Moddigt på skidstadion bara dagar före VM.
Bild: imago images/MIS/ All Over Press

Trots att de närmaste nätterna kommer att bli kalla, stiger temperaturen på dagen rejält. Det betyder också tungt före i moddiga spår och risk för vurpor i nedförsbackarna. Det fick bland annat ryssen Sergej Ustiugov erfara häromdagen.

Å andra sidan kan det vara isiga spår i de skuggiga partierna.

– Det liknar förhållandena som var vid VM i Seefeld för två år sen. Det blir extremt varma stunder mitt på dagen. Det kan bli enorma skillnader i tävlingarna när vi ser vem som har formen och rätt skidor, sa landslagets vallachef Martin Norrgård till Yle Sporten i måndags.

I dag är det sista dagen som åkarna får träna på tävlingsbanan, efter det stängs den för att spara på snön.

"Bättre om de startat klockan tio"

De flesta starterna är dessutom på eftermiddagen när det är som varmast, något som Lindholm ifrågasätter.

– Jag tycker personligen att det skulle ha varit mycket bättre om de skulle ha startat klockan tio på förmiddagen.

Men Lindholm gissar att det finns säkert orsaker som tv-tider, publik och pengar som ligger bakom beslutet.Enligt NRK diskuterar FIS och innehavaren av tv-rättigheterna tillsammans med arrangören nu ändå om man kunde tidigarelägga starten i VM-premiären på torsdag.

Under eftermiddagen kom beskedet. Kvaltävlingarna på onsdag och den klassiska sprinten på torsdag tidigareläggs. Sprintkvalet börjar på torsdag klockan 10 finsk tid och finalerna körs klockan 12.30. Beslutet gläder Lindholm.

– Det kom precis som på beställning.

VM inleds med klassisk sprint för både damer och herrar. Banan i sig är inte speciellt tung berättar Lindholm, backarna i junior-VM i Vuokatti var större. Men den kommer att bli rejält blöt och moddig.

– Den här banan är helt i solen så det kommer att bli svårt att bemästra de snäva kurvorna. Vi kommer säkert att se en ganska spektakulär sprinttävling den här gången, säger Lindholm.

– Vi får hoppas att allt går bra och att den bästa faktiskt vinner.

Iivo Niskanen efter målgång.
Bildtext Kan Niskanen upprepa OS-bedriften?
Bild: Yle/Tomi Hänninen

"Femmilen blir otroligt tung"

Den klassiska femmilen som avslutar VM den 7 mars är samtidigt också den sträcka där den största medaljchansen finns. Kan Iivo Niskanen till och med upprepa OS-bragden och ta hem guldet på den klassiska femmilen? Lätt blir det åtminstone inte.

– De har en 6,25 kilometers slinga som de ska runda åtta gånger och på slutet av slingan finns en väldigt stor backe, den största backen jag har varit med om under de tio senaste mästerskap som jag har varit närvarande på, berättar Lindholm.

– Det kommer att bli en väldigt lång och tung tävling, liksom också damernas tremil.

Avslutningsvis berättar Lindholm att stämningen i landslaget är god och förväntansfull. Idrottarna har varit fem dagar i Oberstdorf och bara väntar på att VM ska köra i gång.

– Våra trumfkort, Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen ser nog starkare ut än de har gjort tidigare under säsongen.

– Jag tror nog att de vet var de har den egna formen och det ser ut som att de har självförtroendet också. Jag skulle nog vara väldigt överraskad om inte Niskanen till exempel tar en medalj.

Artikeln uppdaterad klockan 14.46, då beslutet om att starterna på onsdag och torsdag tidigareläggs.

VM-guiden: Skidvintern kulminerar i Oberstdorf – här är allt du behöver för att inte missa något i tv-soffan

Diskussion om artikeln