Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Bikiniförbud i Qatars världscupdeltävling i beachvolley: "Vi är där för att arbeta men har förbjudits bära våra arbetskläder"

Från 2021
Karla Borger och Julia Sude vill själva välja sina tävlingskläder.
Bildtext Karla Borger och Julia Sude vill själva välja sina tävlingskläder.
Bild: imago images/Beautiful Sports/ All Over Press

Den 8 mars kör världscupdeltävlingen i beachvolley i gång i Qatars huvudstad Doha. Men världsrankinglistans 16:e bästa par Karla Borger och Julia Sude från Tyskland tänker inte delta. Orsak? Att de inte får bära sina normala tävlingskläder, det vill säga bikini.

Efter sju turneringar med enbart herrar låter Qatar kvinnorna delta för första gången i år. Landets myndigheter har fastställt klädkoder för turneringen och enligt dem ska kvinnorna spela i skjortor och knälånga byxor.

Tysklands bästa beachvolleydamer, Karla Borger och Julia Sude, vägrar följa klädkoden och lämnar därmed emellan tävlingen.

– Vi vill inte stödja detta, säger damerna för tidningen Spiegel.

Enligt internationella volleybollsförbundet FIVB är det en fråga om att respektera värdlandets kultur och traditioner, och i Qatar är bikini ett förbjudet plagg, skriver Deutschlandfunk.

"Borde ifrågasättas"

Enligt förbundet har tourens damspelare tillfrågats om klädkoden och de har visat sitt samtycke. Men av allt att döma inte alla.

– Vi är där för att arbeta men har förbjudits bära våra arbetskläder, säger Borger enligt Deutschlandfunk.

Enligt Borger är dagstemperaturen i Qatar mellan 30 och 40 grader och i sådana temperaturer är de vana vid att spela i bikini.

– Det är det enda landet och den enda turneringen där regeringen blandar sig i hur vi utför vårt arbete och det kritiserar vi.

– Vi ifrågasätter om det är nödvändigt att en turnering ska äga rum där. Det är definitivt något man borde ifrågasätta, säger Borger.

Människorättsfrågan inverkar

Enligt Borger har kritiken mot klädkoden hittills varit ganska liten, men hon antar att det finns ett par tunga orsaker till att den lyst med sin frånvaro: världsrankingpoäng och prispengar.

Många par behöver världsrankingpoäng för att kvalificera sig till OS och tävlingen i Doha är stor både vad gäller rankingpoäng och prispengar.

– Jag har visserligen aldrig varit i Qatar men enligt vad jag läst och hört i medier är människorättssituationen i landet inte i skick och det bara förstärker vårt val att inte åka dit och tävla, säger Borger.

Diskussion om artikeln