Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Hur får man en inbjudan till Clubhouse? 5 saker du behöver veta om appen där du kan hänga med Elon Musk

Från 2021
En telefon där man ser appen Clubhouse. Hörurar ligger på ett bord bredvid telefonen.
Bildtext Clubhouse fungerar ännu bara i Apples telefoner.
Bild: Tum haklari saklidir

Clubhouse är appen som plötsligt är på allas läppar. Den beskrivs som en blandning av en hemmafest och ett konferenssamtal, som en interaktiv livepodd. Vi listar fem saker som du behöver ha koll på för att veta vad det hela handlar om.

1. Hur fungerar appen?

Clubhouse skapades av Paul Davison och Rohan Seth vid företaget Alpha Exploration och lanserades i mars 2020.

Konceptet är enkelt: När du fått en inbjudan att gå med i appen kan du delta i och lyssna på diskussioner i olika “rum”.

Diskussionerna kan vara allt från expertföreläsningar till mer privata samtal i mindre grupper. När man registrerar sig kan man klicka för olika intressen för att lättare kunna navigera bland diskussionsrummen.

EN hand som håller i en telefon och på skärmen syns Clubhouse-appen.
Bildtext Så här ser det ut då man surfar bland intressen och samtalsämnen i appen.
Bild: Robin Utrecht/Shutterstock/All Over Press

I appen ska man inte skapa inlägg, inte dela foton eller videor. Det är endast ljud som gäller.

Tanken är att man inte behöver komma överens om en pratstund på förhand, man öppnar helt enkelt bara appen och deltar i en diskussion eller till exempel en karaokesession. Man kan också bara lyssna på ett samtal utan att själv delta i diskussionen.

Om du redan testat Clubhouse och gillar idén med ljud, men vill ha alternativ finns det också andra appar som bygger på samma idé med "socialt audioinnehåll". Här finns en lista på liknande appar.

2. Hur får man tillgång till den?

I nuläget kan endast Iphone-användare ladda ner appen. Dessutom behövs en inbjudan av någon som redan har en profil i appen. När man registrerar sig får man två extra inbjudningar som man kan ge vidare till någon som vill använda appen. Så rullar det vidare.

Appens vd och en av grundarna, Paul Davison, har sagt att bolagets mål för 2021 är att appen ska öppnas upp för alla, men det är oklart när det här kommer att ske.

3. Varför har appen plötsligt blivit så populär?

Är det coronapandemin och kändisar som gjort appen så populär? Så verkar det.

Appen lanserades redan i mars 2020, och två månader senare hade den cirka 1 500 användare. I dag beräknas appen ha kring tio miljoner registrerade användare.

Att kunna vara i direktkontakt med kändisar är en viktig faktor som lockat många användare till appen.

Som nyhetsbyrån AFP beskriver det, baserar sig appen också på känslan av fomo – fear of missing out, det vill säga rädslan av att missa något. Är man inte online när en viss diskussion äger rum i Clubhouse, missar man den helt enkelt. Diskussionerna sparas alltså inte i appen.

En annan aspekt som tros ha gjort appen så populär är att man kan göra andra saker medan man använder appen. Man kan rasta hunden, diska eller laga mat samtidigt som man kan delta i en diskussion om ett ämne som man brinner för eller delta i en frågesport.

Till skillnad från poddar eller ljudböcker är det hela live och användarna kan delta i diskussionerna.

4. Vad säger kritikerna?

Appen har kritiserats för att vara elitistisk, i och med att man måste ha en specifik telefon för att kunna använda appen och för att man måste bjudas in för att kunna använda appen.

När man vill bjuda in någon till appen måste man tillåta att appen får ta del av ens kontaktlista, vilket också har väckt kritik bland en del användare.

Som andra sociala medier har appen också kritiserats för att sprida rasistiska och andra problematiska utlåtanden i och med att det är svårt att moderera live-prat.

Kina har redan hunnit förbjuda appen efter att kineser använt appen för att diskutera politiskt känsliga ämnen.

5. Problem med datasäkerheten

I en rapport av amerikanska universitetet Stanfords Internet Observatory (SIO) – en grupp ledd av Facebooks före detta säkerhetschef Alex Stamos – framkom att ljudfiler från diskussionsrum i appen spridits vidare till andra plattformar. Clubhouse bekräftade i går på måndagen för Bloomberg att data har läckt.

Enligt Clubhouse har användaren som spridit materialet, nu permanent stängts från appen och nya säkerhetsmetoder för att undvika liknande händelser har införts. SIO menar ändå att appen inte kan lova att liknande läckor inte sker på nytt.

Clubhouseanvändarna ska alltså vara medvetna om att samtalen kan bandas in och dyka upp på andra håll på webben. Det här är i sig inget nytt i och med att det redan tidigare framkommit att Clubhousediskussioner som kända personer som till exempel Teslas vd Elon Musk hållit i har delats vidare på Youtube.

Det är också oklart hur användardata används och lagras i och med att det är ett kinesiskt uppstartsföretag som har hand om appens datatrafik och ljudproduktion, enligt Stamos.

Källor: AFP, The Guardian, Reuters, Business Insider, BBC, Bloomberg, CNBC

Diskussion om artikeln