Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bashar al-Assads hantlangare dömdes i Tyskland – första gången syriska regimens tjänstemän åtalades utanför Syrien

Från 2021
En sorgsen äldre man i gråbrun skjorta håller fram en mobil med en bild på en yngre man.
Bildtext Ismail Elhany från Idlib visar en bild på sin son Muhammad som torterades till döds efter att ha gripits av syriska säkerhetsstyrkor.
Bild: STELLA Pictures / ddp

En domstol i Tyskland fällde på onsdag för första gången en internationell dom mot en syrisk regeringstjänsteman för övergrepp under det syriska inbördeskriget. Mannen dömdes till fyra och ett halvt års fängelsestraff för delaktighet i brott mot mänskligheten.

Det var en före detta överste i president Bashar al-Assads säkerhetstjänst och en av hans underordnade som stod åtalade vid en domstol i Koblenz i Tyskland. Det är den underordnade som fick sin dom i dag på onsdag.

Syrierna har ställts inför rätta i Tyskland enligt principen om universell jurisdiktion, det vill säga att en nationell domstol kan åtala en person för grova brott begångna i ett annat land.

Samma princip tillämpades då den rwandiska pastorn François Bazaramba åtalades och fälldes i finländsk domstol 2012 för brott mot mänskligheten.

Nyligen har också liberianen Gibril Massaquoi ställts inför rätta i Tammerfors för grova övergrepp under inbördeskriget i Liberia för tjugo år sedan.

Den huvudåtalade exöversten Anwar Raslan anklagas för att vara ansvarig för åtminstone 58 mord och 4 000 fall av tortyr under inbördeskriget.

Hantlangaren Eyad al-Gharib anklagas för medhjälp, och han dömdes till fyra och ett halvt års fängelse på onsdagen. al-Gharib ska enligt domen ha hjälpt med att arrestera demonstranter och föra dem till interneringscenter i Damaskus på hösten 2011.

Trodde att avhopp skulle förlåta gärningarna

Enligt egna uppgifter deserterade Raslan och al-Gharib 2012 och kom småningom till Tyskland där de fick asyl. Debatten har gått het i Tyskland om varför speciellt tortyrchefen Raslan beviljades asyl trots att hans bakgrund i säkerhetstjänsten var känd.

Det tyska utrikesministeriet har förnekat att man beviljade asyl i förhoppningen om att få värdefull insidesinformation i utbyte.

Enligt tyska medier verkar det som om Raslan och al-Gharib trodde att de skulle vara i skydd i Tyskland eftersom de hade hoppat av och övergett al-Assads brutala regim.

De uppträdde öppet under egna namn och berättade i asylförhören om övergrepp de varit inblandade i.

Tyska åklagare ansåg dock att avhoppen inte är någon förmildrande omständighet och männen greps våren 2019. Rättegången inleddes i Koblenz i Rheinland-Pfalz i april i fjol.

Källor: AFP, Der Spiegel, Norddeutscher Rundfunk, Deutsche Welle, European Center for Constitutional and Human Rights, Human Rights Watch, Oberlandesgericht Koblenz.

Diskussion om artikeln