Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

MGP ger skolorna en låtskrivarworkshop – kom med och gör en poplåt live med Paul Elias och Sandra Långbacka!

Från 2021
Ann-Karin, Jontti, Paul och Sandra bjuder in till skolstream 11.3.2021
Bildtext Skolstreamen 11.3.2021 kl.12.30-13.30 med MGP:s programledare Anna-Karin och Jontti. Workshopen hålls av artisterna Paul Elias och Sandra Långbacka.
Bild: MGP/Yle

Hur går det till då man ska skriva en låt och vad är det man ska tänka på? Steg för steg går vi igenom processen och din skola kan bidra med tema, stil, känsla, ord och fraser. Det här pågår under en timme den 11 mars klockan 12.30-13.30 och ska resultera i en ny låt som vi skapat tillsammans. Efteråt har du möjlighet att fortsätta i klassen med att göra egen text till nya verser, vi bidrar med musiken.

Under tidigare år har Melodi Grand Prix, MGP, låtskrivartävlingen för de som är upp till 15 år, gjort skolturnéer, där vi kommit på besök till skolorna och där musicerat tillsammans.

Vi har tillsammans gjort låtar för att förstå hur det går till. Då har vi inte haft möjlighet att besöka alla skolor som har velat vara med på grund av tidsbrist och långa avstånd mellan skolorna. I år blir det en ändring på det!

I år kan alla skolor vara med!

Eftersom evenemanget sker online kan alla skolor delta! Vi välkomnar lärare att anmäla sin skola eller specifika grupp i årskurs 5-8.

Skolorna deltar via teams, en inloggning per grupp och alla deltagare kan skriftligt kommentera och påverka låten som görs!

Streamen kan även ses på Arenan. MGP/Yle kommer att ge de anmälda skolorna en förklaring att skicka till hemmen via Wilma, om medverkan i Yles produktion.

Efteråt får du en fil med den nya låten som du kan fortsätta på i din klass. Ni har möjlighet att göra egen text till nya verser som kan skickas till oss. Det blir en tävling mellan skolorna som är med! Noggrannare instruktioner kommer senare.

Ifall skolan jobbar på distans, anpassar vi oss efter det. Streamen går bra att följa även på distans.

Vi jobbar tillsammans med de finlandssvenska artisterna och låtskrivarna Paul Elias och Sandra Långbacka

Vi är i trygga händer under workshopen. Både Paul och Sandra är vana låtskrivare och har jobbat med ungdomar och musik.

Paul Elias är en av medlemmarna i Satin Circus, som bland annat deltagit i UMK 2015 (Tävlingen för ny musik). Nu är han soloartist och jobbar även som låtskrivare åt andra artister, som Robin Packalen och Sandra Långbacka.

Sandra Långbacka är artist och musikpedagog. Hon har varit verksam soloartist sedan 2014 och skriver pop på finlandssvenska. Hon har kommit ut med en EP och flera singlar, bl.a. Armé som är skriven av Paul och Sandra.

Vad krävs av skolan?

Anmäl din skola senast 8.3 för att kunna vara med online. Efter anmälan får du vidare instruktioner och en länk för att kunna delta.

Vi vill gärna under streamen ta kontakt med skolorna för att få en känsla av samhörighet, se vilka skolor som är med. Därför behöver du ha en kamera riktad mot utrymmet där ni är. Det räcker med att skolan eller klassen till exempel vinkar då vi tar kontakt.

Inget ljud behövs. Det här går att ordna till exempel via en webcam eller bärbar dator som riktas mot klassen. I övrigt kan ni se på streamen tillsammans, hela gruppen.

Endast de skolor som anmäler sig snabbast ryms med i bild men alla borde rymmas i streamen. Meddela gärna om ni INTE vill synas.

Lärarna kommer att samlas i en whatsappgrupp där varje lärare kan göra sin skola hörd under streamen. Dessutom har eleverna möjlighet att påverka via Instagram, om läraren så tillåter.

Allt modereras så man behöver inte känna att det är riskfyllt. Kommentarer presenteras i streamen och det är möjligt att till exempel skicka hälsningar under en viss tid.

Klicka på bilden för att anmäla din skola:

Testdag för uppkoppling

Vi ordnar en testdag för lärarna så att uppkopplingen kan checkas och frågor ställas. Det här sker tisdag 9.3 då vi finns på plats mellan klockan 13-15, man kan komma med under den tiden, då det passar en bäst. Information om detta fås innan testdagen.

Uppmuntra att skicka in egna låtbigrag till MGP

Ansökningstiden till låtskrivartävlingen utgår 5.4. Uppmuntra gärna 8-15-åringar att söka in till tävlingen. Låten ska vara skriven av dem själva. Den ordnade workshopen ger en bra insikt i hur man gör en låt.

Förutom låtskrivarartister söker vi också dansare i samma ålder till finalsändningen i oktober.

MGP - Melodi Grand Prix är en låtskrivartävling för 8-15-åringar som produceras i samarbete mellan Finlands Svenska Ungdomsförbund FSU, produktionsbolaget Five Corners och Svenska Yle.

Artisterna har skrivit sina låtar själva och har i våras valts ut bland ett stort antal sökande.
Vinnaren utses genom en 50-50 kombination av jury- och publikröster. Du kan rösta på din favorit med ett enkelt sms.

Du hittar MGP på Arenan, Instagram, Facebook och på TikTok @ylemgp