Riksdagens säkerhetschef läckte själv videon där Juha Sipilä misshandlas – ville "lugna diskussionen"
Videomaterial där man ser hur riksdagsledamoten Juha Sipilä (C) blir anfallen i närheten av Riksdagshuset filmades med riksdagens övervakningskameror och läcktes sedan ut till medier. Det framkommer av den utredning som riksdagens kansli har gjort om händelserna i början av februari.
Riksdagens säkerhetsdirektör Jukka Savola har däremot i sin egen utredning den 18 februari konstaterat att han själv gav ut videomaterialet till medier.
I sin utredning uppger Savola att han kunde ge vidare videomaterialet utan att äventyra riksdagens säkerhetssystem eftersom det är allmän information att det finns kameraövervakning inne i Riksdagshuset och i närheten av byggnaden.
Ville lugna ner diskussionerna
Savola motiverar beslutet också med att det inte fanns något i videorna som skulle ha kränkt privatlivet och med att materialet filmats på en offentlig plats. Savola uppger också att han ville lugna ner diskussionen kring händelserna.
"Jag ville lugna ner uppfattningen om att samma som skett i Capitolium i USA också skulle ske i Finland", skriver han i sin egen utredning om fallet.
Riksdagens kansli började utreda hur material från riksdagens övervakningskameror kom ut i offentligheten efter att MTV publicerade en övervakningsvideo från angreppet på den tidigare statsministern Sipilä i mitten av januari.
I utredningen konstateras att materialet från övervakningskamerorna är sekretessbelagd information och att det verkar som att Savolas motiv för att ge vidare materialet var att han själv kritiserats i medier för att inte ha tagit händelserna på tillräckligt stort allvar.
Riksdagens kansli ska samlas för att behandla ärendet.
Åtalsprövning inom februari
Sipilä skulle gå över Arkadiagatan i närheten av Riksdagshuset då en man plötsligt anföll honom den 7 januari.
I förundersökningen framkom inget tydligt motiv till det misstänkta brottet. Den misstänkte mannen har uppgett att händelsen var impulsiv.
Fallet går till åtalsprövning under februari.
Källa: STT, Savolas skriftliga utredning, riksdagens kanslis utredning