Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Attityden till branschbyte har förändrats genom åren: "Nu är det nog för sent att gå tillbaka till det ursprungliga"

Från 2021
Attityden till branschbyte har förändrats genom åren: "Nu är det nog för sent att gå tillbaka till det ursprungliga" - Spela upp på Arenan

I dagens värld har det blivit allt mer naturligt och accepterat att i något skede av en yrkeskarriär skola om sig eller rikta in sig på en annan bransch. Men så har inte alltid varit fallet.

Det kan Bernt Morelius intyga. Han har nu under största delen av sitt professionella liv jobbat med antikviteter, men det var inte där han började.

– Jag började med farmaci och blev farmaceut, men i och med en studiereform som skedde blev det lite komplikationer. Till sist gick jag Hanken och blev också ekonom.

De kombinerade erfarenheterna ledde till ett jobb på ett företag med inriktning på utrustning inom sjukvården. Till en början trivdes Morelius väl på sin valda yrkesbana, men en krock i personkemin med en chef väckte tankarna på omväxling.

– Under hela min tid då jag jobbat med sjukvårdsprodukter hade jag samlat på mig historiskt material som jag hittat hos antikhandlare och loppmarknader och mitt kontor såg nästan ut som ett museum.

Intresset för antikviteter hade funnits med länge.

– Det är ett släktfel. Min farmor var med om att grunda Esbo hembygdsmuseum och var en ivrig samlare. Därifrån gick det över till mig.

När konflikten med chefen sedan gjorde att måttet var rågat kändes det som ett enkelt val att först ta ett sabbatsår för att sen rikta in sig på något nytt. Antikaffären Old Times, på Annegatan i Helsingfors, var då till salu.

Ett rum fullt av gamla föremål
Bildtext Antikaffären på Annegatan i Helsingfors är fylld med alla möjliga föremål.
Bild: Yle

Morelius har nu drivit affären i 34 år.

– Nu är det nog för sent att gå tillbaka till det ursprungliga, säger han och skrattar.

Många drömmer om att grunda något litet företag, till exempel ett café. Men sen när någon rackare går och förverkligar det hela så kanske det inte känns riktigt rättvist.

Även om familjen var positiv till hans beslut fanns det en del skepsis till branschbytet bland vännerna.

– Många drömmer om att grunda något litet företag, till exempel ett café. Men sen när någon rackare går och förverkligar det hela så kanske det inte känns riktigt rättvist. Så en del negativ respons kom det nog, konstaterar Morelius.

Han tror ändå att den attityden har förändrats med årens lopp.

En äldre man står framför ett gammal träskåp.
Bildtext Bernt Morelius tycker att attityderna till att byta bransch har ändrat med åren.
Bild: Yle

– Människor är inte lika länge i samma bransch utan byter oftare. Också i min vänskapskrets så har allt fler bytt till något nytt.

Nu 34 år senare så känner han ingen ånger över sitt branschbyte. Men han har ändå en hel del lärdomar som han gärna skulle ha tagit med sig i ett tidigare skede.

–Jag har kanske varit för ivrig med inköp. Jag tänker ibland att jag måste leva i tvåhundra år för att kunna tömma sortimentet. Men det är också en av glädjekällorna så om man nu på något sätt får det att gå runt så kanske man kan leva med överfulla hyllor

De vågade byta riktning i livet - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln