Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vaccintillverkare och rika länder uppmanas att fördela teknologi och tillverkning också lokalt

Från 2021
En kvinna i Mexiko vaccineras
Bildtext En kvinna i Mexiko vaccineras
Bild: AFP / Lehtikuva

Överenskommelser som ingås mellan höginkomstländer och tillverkare av covid-19-vaccin innebär att vaccinmängderna fördelas på ett skevt sätt.

Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus säger att Covax-avtalet om vaccin till låg- och medelinkomstländer går om intet av den här sortens leveransavtal. Han påpekar också att "om det inte finns något vaccin är pengar betydelselöst".

WHO och dess samarbetspartner har försökt att snabbt och koordinerat utveckla verktyg som kan bekämpa pandemin, men för tillfället är det höginkomstländer som ingår leveransavtal med vaccintillverkarna.

- Även om det skulle finnas pengar så går det inte att leverera vaccin till fattigare länder om inte de rika respekterar de överenskommelser som finns inom ramen för Covax-avtalet, säger Tedros.

Tedros uppmanar rika länder att dela med sig av vaccindoserna omedelbart. Han yrkar också på att tillverkarna prioriterar kontrakten med Covax och att de väsentligt ökar på produktionen av av vaccin.

Doktor Soumya Swaminathan, chefsforskare vid WHO, säger att vaccintillverkarna måste överföra sin teknologi vidare till andra och underlätta lokal produktion så att tillgången på en mer rättvis och global vaccindistribuering kan säkras.

- Det behövs en fördelning av teknologi, tillverkningsprocesser och laboratorier. Behovet finns i en mängd olika länder i hela världen.

Soumya Swaminathan konstaterar att det dessutom inte bara handlar om att alla gagnas av att allt fler platser i världen med kort varsel kan producera vaccin. Det gör det också möjligt att bekämpa fler pandemier och sjukdomar i framtiden, säger hon.

Covax - globalt samarbete vid upphandling av vacciner

Källa: Reuters

Diskussion om artikeln