Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen och Ilkka Herola är de blåvita trumfkorten – här är Finlands största medaljhopp i Oberstdorf

Från 2021
Ilkka Herola och Iivo Niskanen är Finlands trumfkort i VM i Oberstdorf.
Bildtext Ilkka Herola och Iivo Niskanen är Finlands trumfkort i VM i Oberstdorf.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Finland har inte råd med många felsteg i jakten på VM-medaljer i Oberstdorf. De blåvita medaljkandidaterna är lätträknade. De största hoppen är som bekant: Iivo Niskanen och Ilkka Herola.

Här är Yle Sportens rangordning av Finlands största medaljhopp i VM.

1. Iivo Niskanen

Den finländska skidkungens världscupresultat har inte varit glänsande i vinter, men han har utstrålat lugn inför VM och betonat att hans testresultat varit de bästa någonsin.

Iivo Niskanen i FM i Pyhäjärvi 2021.
Bildtext Iivo Niskanen har vunnit medaljer i alla mästerskap sen 2017.
Bild: Lehtikuva

Största medaljchansen har han på den klassiska femmilen, men han är långtifrån chanslös i skiathlon eller på 15 kilometer fritt. Kom ihåg att Niskanen slutade fyra i skiathlon i VM 2019, trots att han trasslade in sig i en norsk funktionär och föll omkull under den klassiska delen.

De tuffa banorna i Oberstdorf är som klippta och skurna för Niskanen. Han kan grilla sina konkurrenter under de utmanande stigningarna och de flacka arbetspartierna.

Iivo Niskanen tog VM-guld i Lahtis 2017, OS-guld i Pyeongchang 2018 och VM-brons i Seefeld 2019. Yle Sporten förutspår att medaljsviten förlängs i Oberstdorf.

2. Herrstafetten

För två år sen i Seefeld förlorade Finlands herrar kampen om stafettbronset mot Frankrike på upploppet. Finlands lag ser starkare ut den här gången.

Man har i Joni Mäki ett ankare som kan avgöra med sin spurt och dessutom åker Perttu Hyvärinen på en högre nivå än för två år sen.

I senaste VM-stafetten förlorade Perttu Hyvärinen mot Richard Jouve på upploppet.
Bildtext I senaste VM-stafetten förlorade Perttu Hyvärinen mot Richard Jouve.
Bild: EPA

Norge och Ryssland är de stora favoriterna i herrstafetten, medan Finland känns som en snäppet större medaljkandidat än Frankrike.

En intressant fråga är vem som åker vilken sträcka. Joni Mäki är given som ankare, men de övriga etapperna är inte huggna i sten. Stafetterna avgörs ofta under andra etappen och det kan vara lockande för landslagsledningen att låta Iivo Niskanen ta hand om den.

Å andra sidan placerade sig Finland på andra plats i världscupstafetten i Lahtis med åkordningen: Perttu Hyvärinen, Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen och Joni Mäki.

Det är emellertid värt att notera att bredden i den finländska herrtruppen är tunn. Kan någon av de ovannämnda åkarna inte ställa upp i stafetten minskar Finlands medaljchanser avsevärt.

3. Ilkka Herola

I vinter är Ilkka Herola den enda finländaren som stått på prispallen efter individuella tävlingar i de nordiska skidgrenarnas världscuper. Herola ligger på sjätte plats i världscupen efter tre prispallsplaceringar på sina 13 starter.

Herolas hoppteknik har fungerat bättre än inför karriärens tidigare stora mästerskap, vilket har skruvat upp medaljförväntningarna på den urstarka längdåkaren.

Ilkka Herola jublar på pallen.
Bildtext Ilkka Herola försöker förbättra sin femteplats från VM i Seefeld.
Bild: imago images/Eibner Europa/ All Over Press

Det gäller ändå att ha is i magen – när allt kommer omkring är det är mindre sannolikt att Herola vinner en medalj i VM än att han blir utan. Tyskarna har hemmaplansfavör, och i kombinerat är banprofilerna i VM inte de mest krävande, vilket inte gynnar Herola.

I nordisk kombination är Jarl Magnus Riiber överlägsen guldfavorit i Oberstdorf medan de övriga medaljkandidaterna är många till antalet. Den här säsongen har elva olika idrottare fått bestiga prispallen i världscupen.

Av de två individuella VM-tävlingarna är Herolas chans på medalj större i den första där man hoppar i normalbacke. Där tenderar tidsskillnaderna inför längdmomentet vara mindre.

Den mest sannolika finländska medaljgrenen i nordisk kombination avgörs redan fredagen den 26.2.

4. Lagsprinten i nordisk kombination

Finland ställer upp med hela tävlingens starkaste längdåkarduo i Ilkka Herola och Eero Hirvonen. Med lyckade hopp i backen är en finländsk medalj definitivt inom räckhåll.

Det där med lyckade hopp i backen är bara lättare sagt än gjort. Hirvonen har presterat knappt ett enda lyckat hopp i vinterns tävlingar.

Eero Hirvonen ser allvarlig ut.
Bildtext Eero Hirvonen har inte varit nöjd med sin form i backen.
Bild: Tomi Hänninen

Det gjorde Hirvonen inte i januari i Val di Fiemme heller, men trots det lyckades team Herola-Hirvonen knipa en tredjeplats i tävlingen. Då låg Finland endast på nionde plats efter backmomentet, men marginalen till täten var inte större än 38 sekunder.

Ifall medaljdrömmen ska leva efter backmomentet får finländarna inte ligga mer än en halv minut från tredjeplatsen. I lagsprinten hoppar man i stora backen i motsats till den framgångsrika tävlingen i Val di Fiemme där man hoppade i en normalbacke – det gynnar inte finländarna.

Medaljkandidaterna är ändå inte fler än fem. Norge och Tyskland är i en klass för sig. Finland utmanar Österrike och Japan om bronset.

5. Herrarnas lagsprint

Att hoppas på en blåvit medalj i herrarnas lagsprint är absolut inte att gripa efter halmstrån, men det är värt att minnas att Norge, Ryssland, Frankrike och Italien är större medaljkandidater än Finland.

Joni Mäki tionde i sprinten i Davos.
Bildtext Vem gör Joni Mäki sällskap i lagsprinten?
Bild: All Over Press

I den bästa av världar skulle Finland ställa upp med duon Ristomatti Hakola–Joni Mäki, men Hakolas ryggbesvär gör sig påminda i fristilsåkning så det är osäkert om han kan ställa upp. Lauri Vuorinen är i så fall den förmodliga ersättaren.

Marginalerna i lagsprinten är som bekant små. Finland var långtifrån den största guldfavoriten inför OS 2014 men Iivo Niskanen i par med Sami Jauhojärvi åkte hem med guldmedaljerna.

Om Finlands herrar tar medalj i Oberstdorf skulle det inte vara en lika stor överraskning som OS-guldet i Sotji.

Diskussion om artikeln