Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

16-åring döms till nio års fängelse för knivdråp – anföll man i Helsingfors tillsammans med två andra pojkar

Från 2021
Mäkelänkatu 11
Bildtext Dådet skedde framför Alepa-affären på Backasgatan.
Bild: Pekka Tynell / YLE

Helsingfors tingsrätt dömde en man till nio år och fyra månader i fängelse för dråp och grovt rån av en 18-årig man i Vallgård i höstas. Gärningsmannen var 16 år då dådet skedde. En annan man, också 16 år då dådet skedde, dömdes för grovt rån och medhjälp till dråp, till fyra år och sex månaders fängeslestraff.

En tredje person var misstänkt för dråpet, men eftersom han var endast 14 år gammal då dådet skedde kunde han inte ses som straffrättsligt ansvarig, och åtal kunde därför inte väckas mot honom.

Offret knivhöggs åtminstone 20 gånger

Knivdådet skedde natten den 31 oktober, i korsningen av Backasgatan och Päijännevägen i Helsingfors. De två pojkarna som dömdes och den 14-åriga pojken anföll offret för att stjäla dennes väska.

Offret utsattes för våld under en lång period, och försökte fly flera gånger. Pojken som fick den längre fängelsedomen knivhögg offret åtminstone 20 gånger.

De tre pojkarna försvann från platsen före polisen anlände. Den skadade unga mannen fördes omedelbart till sjukhus, men dog i sina skador senare under morgonnatten.

Huvudgärningsmannen dömdes också för ett rån som skedde i Helsingfors i maj, tillsammans med en annan ung man.

Diskussion om artikeln