Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Svårt läge för biograferna – trots det satsar både Finnkino och Kino Piispanristi på nytt i Åbotrakten

Från 2021
Uppdaterad 24.02.2021 08:45.
Biosal vid Glora i Vasa
Bildtext Många biosalonger står tomma för tillfället. Trots det görs nya satsningar i Åbotrakten.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Trängda biografer i Åbotrakten satsar trots coronan

4:10

Det är tomt i många biosalonger på grund av coronarestriktionerna. Men trots att läget är svårt planerar två aktörer i branschen, Finnkino och Kino Piispanristi, att utvidga sin verksamhet i Åbotrakten.

Finnkino planerar att öppna en ny biograf i köpcentret Mylly i Reso, medan Kino Piispanristi utvidgar sin biograf i S:t Karins. Enligt försäljningschef Hannele Wolf-Mannila har Finnkino haft planer på att öppna en biograf i köpcentret redan en längre tid.

- Vi planerar att öppna biografen våren 2022. Vi hoppas att vi har återgått till det nya normala i det skedet, säger Wolf-Mannila.

Även företagarna som driver biografen Kino Piispanristi har planerat att utvidga sin verksamhet i flera år. Nu då grannens affärslokaler blir lediga ser företagarna sin chans trots det osäkra läget.

- Vi ändrar inte på våra planer trots coronaläget. Vi tror att läget förbättras redan i år och att vi kan återgå till en normal affärsverksamhet under nästa år, säger företagaren Henry Erkkilä.

Svårt läge för filmbranschen...

För tillfället har Finnkino stängt sin biograf i Åbo centrum och det här gäller också bolagets verksamhet i många andra städer i Finland. Kino Piispanristi ordnar föreställningar enligt de nuvarande restriktionerna, alltså för högst 10 personer per föreställning.

Coronapandemin har haft dramatiska effekter på filmbranschen, konstaterar Wolf-Mannila.

- Nu då många biografer är stängda i de större städerna, så har många premiärer skjutits upp i väntan på att biograferna öppnar igen, säger Wolf-Mannila.

Kulturbranschen har kritiserat coronarestriktionerna och har upplevt dem som orättvisa. Något som Henry Erkkilä kan hålla med om. Han hoppas på rimligare restriktioner.

- Vi kan ta emot tio besökare, oberoende av hur stor eller liten salen är. Jag har inte hört att smittkedjor skulle ha uppstått i biografer. Det känns tokigt att jag kan ta emot tio personer i min biosalong, men sedan då jag går till en lunchrestaurang så kan 50 personer äta där samtidigt, säger Erkkilä.

... men företagarna tror på en framtid för biograferna

Men hur ser film- och biobranschen ut i framtiden, då också streamningstjänsternas popularitet ökar? Både Wolf-Mannila och Erkkilä tror att finländare vill besöka biograferna också i fortsättningen.

- Folk går till restauranger för att äta, trots att de kan laga mat hemma. Det är helt annat att se en film i en biosalong än hemma, säger Erkkilä.

Enligt Wolf-Mannila har exempel från andra länder visat att många återvänder till biograferna då pandemiläget lättar.

- I somras då biograferna öppnade igen så märkte vi att det fanns en efterfrågan, konstaterar Wolf-Mannila.

Diskussion om artikeln