Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ny studie visar att var tredje finländare vill skjuta upp kommunalvalet – ÅA-professor anser samma sak

Från 2021
Uppdaterad 23.02.2021 18:38.
En skylt med Åbo Akademis logo.
Bildtext Arkivbild. Mängden väljare som sitter i karantän och därför inte får rösta kan leda till att valets legitimitet ifrågasätts, säger experter vid Åbo Akademi..
Bild: Arash Matin

Pinfärska resultat från en undersökning koordinerad av Åbo Akademi visar att 35 procent av finländarna skulle flytta kommunalvalet tills omkring 70 procent av befolkningen är vaccinerad.

Vissa skillnader kan hittas bland undersökningens demografier.

Nästan 40 procent av kvinnorna och 30 procent av männen skulle vilja flytta valet.

– Det här stämmer överens med tidigare studier var man mätt hur orolig man är över pandemin. Kvinnor har enligt dessa studier varit mer oroliga över pandemin, berättar Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Stödet för att flytta valet stiger i takt med åldern så att över hälften av de som är över 80 år gamla vill flytta valet.

– Här ser man en tydlig ålderseffekt och det är väl inte så konstigt då det här är gruppen som löper största risken att insjukna i covid-19, säger professor Grönlund.

Partitillhörighet påverkar också stödet för att skjuta upp valet

Åsikterna varierar också enligt vilket parti man tänker rösta på. Minst stöd för flytten finns bland Sannfinländarnas väljare av vilka 82 procent inte vill flytta valet.

Starkast stöd för att flytta valet finns bland SFP, De gröna, SDP, och Centern. Alla hade 35–40 procents stöd för att flytta på valet.

Utbildningsnivå tycks inte spela någon roll för åsikterna.

– Att ordna valet under pandemin är riskabelt och det hela riskerar bli en pannkaka om smittläget är dåligt i mitten av april. I Katalonien i Spanien ordnades regionval 14.2 och där sjönk valdeltagandet med över 25 procentenheter jämfört med föregående val, säger professor Grönlund.

En man med glasögon
Bildtext Professor Kimmo Grönlund är av den åsikten att valet kunde skjutas upp.
Bild: Arash Matin/Yle

Var går smärttröskeln för valets legitimitet?

Även valets legitimitet blir problematiskt eftersom de som testat positivt för covid-19 och de som är satta i karantän enligt smittskyddslagen inte får lämna hemmet för att rösta.

– Det finns ju ingen egentlig gräns för hur lågt valdeltagandet får sjunka, men jag tror inte att politikerna gärna ser att det sjunker under hälften, berättar professor Kimmo Grönlund.

Inte heller personer som är rekommenderade frivillig karantän önskas till röstningsställena. I praktiken kan den grundlagsenliga rättigheten att rösta alltså saknas i det kommande kommunalvalet på grund av olika karantänsarrangemang.

– Det här kan ha en betydande inverkan på valresultatet, i synnerhet i små kommuner. Dessutom kan många låta bli att rösta på grund av coronaviruset, säger Kim Strandberg, professor i statskunskap och politisk kommunikation vid Åbo Akademi.

Undersökningen gjordes av Medborgaropinion och besvarades av 3 090 personer.

Diskussion om artikeln