Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Nu ska våra hushållsapparater bli energieffektivare – märkningen förnyas

Från 2021
Henkilö tutkii myynnissä olevaa pesukonetta.
Bildtext Nu gäller det att kolla energimärkningen när man köper tvättmaskin.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Från den första mars ändras energimärkningen av hushållsapparater. Våra maskiner har blivit energisnålare och den gamla skalan fungerar inte längre för många apparater.

I många produktgrupper har energieffektiviteten förbättrats så pass att största delen av produkterna numera klivit upp till klasserna A+, A++ och A+++.

– De här plusklasserna har varit svåra för konsumenterna. Det har inte varit klart vad som är skillnaden mellan A eller A+++ och därför återgår vi till bokstäver, berättar överingenjör Johanna Kirkinen från Energimyndigheten.

Nu ska klasserna i stället gå från A till G. Produkter av klass A är mest energieffektiva, medan produkter av klass G är mest ineffektiva. Maskinerna är de samma, det är bara skalan som bereder plats för nya alltmer energieffektiva lösningar.

gamla och nya energimärkningar
Bild: Yle/Björn Karlsson

Plusklasserna kommer att tas bort stegvis i följande produktgrupper från och med mars 2021: kylskåp, diskmaskiner, tvättmaskiner och tv-apparater. För lampor ändras märkningen och lampor den 1 september 2021.

Ännu finns inte de maskiner som kommer upp till A-klass på marknaden.

– Vi gör plats för framtidens energieffektivare produkter. Så även om tv:n gått från märkningen A+++ till E när man nästa gång går till butiken så är det en precis lika bra produkt som förut, poängterar Kirkinen.

Johanna Kirkinen
Bildtext Johanna Kirkinen är doktor i teknik och expert på energieffektivitet och ekodesign vid Energimyndigheten.
Bild: copyright Nina Kaverinen

Syftet med EU:s energimärkning är att hjälpa konsumenterna jämföra produkternas energiförbrukning och att uppmuntra företagen att utveckla sina produkter och investera i planering av energieffektiva produkter. Märkningen blir enhetlig i hela Europa.

Ett sätt att sporra tillverkarna

Största fördelen med ändringen är de energibesparingar och utsläppsminskningar som uppnås när tillverkarna försöker utveckla ännu energieffektivare produkter för att få en A-klassificering igen.

När det gäller en begränsning av klimatförändringens effekter och cirkulär ekonomi, alltså en hållbar användning av naturresurserna, är ekodesign och energimärkning tillsammans mycket betydelsefulla politiska verktyg för förbättrandet av energieffektiviteten.

Sparar mycket energi

– De står för nästan hälften av den energieffektivitet som EU uppnådde till år 2020. Och på årsbasis motsvarar besparingen ungefär Italiens primärenergikonsumtion. Det är alltså en verkligen betydande politisk åtgärd.

Energimärkningen har varit i kraft sedan 1990-talet och är enhetlig i hela EU. Enligt undersökningar som Europeiska kommissionen gjort kan 80 procent av finländarna genast berätta vad energimärkning betyder.

Blir billigare i drift

Tack vare energimärkningen kan konsumenterna enkelt välja produkter som förbrukar mindre energi och som på så sätt också sparar pengar under produktens livscykel.

– Energiförbrukningen har minskat så mycket under åren att det inte lönar sig att hålla kvar de gamla maskinerna hur länge som helst. Till exempel kylskåpen har blivit mer än 60 procent energieffektivare sedan 1990-talet, säger Kirkinen.

Maskinerna ska också hålla längre

Kravet på cirkulär ekonomi och ekodesign betyder också att maskinerna ska bli mer långlivade.

Det ska finnas reservdelar på marknaden flera år efter en modell kommit ut på marknaden. Information om hur apparaten kan repareras bör finnas den ska kunna repareras med vanliga verktyg.

Användningstiden förlängs också genom att maskiner som innehåller programvara ska kunna uppdateras ännu sju till tio år efter att de kommit ut på marknaden.

– Hushållens utmaning blir att elapparaternas mängd överhuvudtaget ökar och även därför är det viktigt att konsumenterna köper det mest energieffektiva alternativet, säger Kirkinen.

Mer information på svenska hittar du på adressen: energiamerkinta.fi/sv