Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uppgifter avslöjar: En försämrad coronasituation sätter inte stopp för finländarnas resande under sportlovet

Från 2021
Människor i kö till skidliften i Levi i februari 2021.
Bildtext Trafiken på huvudvägarna som leder till de mest populära fjällcentren i Lappland ökade med cirka 10 procent inför sportlovet, trots myndigheternas rekommendationer om att stanna hemma. Den här bilden togs på måndagen i Levi, Kittilä.
Bild: Antti Ullakko / Yle

Det förvärrade coronaläget har inte tagit kål på finländarnas iver att tillbringa sportlovet i Lappland eller på andra semesterorter i landet. Trafik- och mobilnätdata visar att lika många finländare semestrar i Finland som i fjol, om inte mer.

De automatiska mätpunkterna på vägarna som leder till de mest populära skidorterna i Lappland registrerade ett klart ökat antal fordon under helgen före sportlovet.

På lördagen körde totalt 11 500 fordon på de stora vägarna som leder till de populära turistmålen Rovaniemi, Kittilä och Ylläs. Det här enligt uppgifter som samlats in av Lapplands närings-, trafik- och miljöcentral.

I fjol var samma siffra på de tre mätningsställena knappt 10 300 fordon.

Terminaali 2 Helsinki-Vantaan lentoasemalla koronapandemian aikana.
Bildtext I år verkar det vara populärare att resa med egen bil än att flyga.
Bild: Jani Saikko / Yle

Sportlovets startskott syns i trafiken

I Nyland visar mätpunkterna i trafiken samma uppåtgående trend. På fredagen uppmättes ungefär 3,4 miljoner fordon på vägarna i landskapet – en ökning på 600 000 fordon från samma tid förra året.

Trafiken på Nylands vägar sjönk sedan på lördagen till 2,2 miljoner, berättar landskapets NTM-central.

I Birkaland verkade trafiken lite tystare än vanligt på fredag och lördag, men den nalkande sportlovsveckan syntes ändå.

– Det var lite lugnare på vägarna än de senaste åren. Men trafikvolymen söderifrån började stiga, säger Erno Hakanen från vägtrafikcentralen i Tammerfors.

Vägtrafikcentralens uppgifter baserar sig på automatiska trafikmätpunkter på vägarna. Med trafikvolym avses det totala antalet fordon som passerar mätpunkterna under mätperioden.

Institutet för hälsa och välfärd THL i Helsingfors.
Bildtext Bland annat Institutet för hälsa och välfärd har rekommenderat finländarna att tillbringa sportlovet på egen ort.
Bild: Lehtikuva

Lika många semesterfirare i Lappland som förr

Inför sportlovet i södra Finland rekommenderade Institutet för hälsa och välfärd att till exempel nylänningar skulle undvika att resa utanför sina hemkommuner.

Också hälsovårdsmyndigheterna i Lappland uppmanade människor att tänka om och fundera på ifall det verkligen är nödvändigt att resa inom landet.

Oron som turismen orsakar i Lappland har bara förvärrats av den brittiska virusvarianten, som sprids särskilt i Nyland.

Myndigheternas rekommendationer har ändå inte lett till större avbokningar av stugor eller hotellrum.

Enligt Telias mobilnätdata tillbringar ungefär lika många finländare sitt sportlov i Lappland som förra året.

Ledande expert på Telia Tiia Palvimo säger ändå att jämförelsen med förra årets statistik inte är så svartvit, eftersom antalet utländska turister i Lappland i år är nära noll.

Telias statistik genereras från anonymiserad och grupperad data. Den kan inte användas för att identifiera individer eller grupper.

Hur många som befinner sig på ett område beräknas utifrån observationer av att man spenderat minst 20 minuter på samma område.

Santa Park i Rovaniemi gapar tom.
Bildtext Fastän det ser ut som om finländarna reser lika mycket som i fjol behöver det inte vara så. I år finns det knappt några utländska turister i Lappland, vilket påverkar statistiken. På bilden är Santa Park i Rovaniemi.
Bild: Nella Nuora / Yle

Tomma säten i dagtågen

En hel del av semesterresorna till Lappland görs med tåg. Sportlovets början återspeglades i slutsålda nattåg och bilplatser på vissa orter.

Å andra sidan har det funnits plats på dagtågen, säger Julia Stolp som är kommunikatör på VR.

– Antalet resor har till stor del halverats nu. Det fanns kanske lite fler passagerare under helgen, säger Stolp.

VR har vidtagit säkerhetsåtgärder för att säkerställa passagerarnas säkerhet, fastän antalet biljetter som säljs endast är begränsat i extraklassen.

– Enligt vår information har kunder rört sig ansvarsfullt och använt munskydd. Vi har också fått mycket positiv feedback av att middag och frukost kan beställas direkt till hytten i sovvagnarna.

En barn ligger på mage och en kvinna står mitt i pulkabacken vid borgbacken i Borgå
Bildtext Det är Nyland, Egentliga Finland och Satakunta som först får njuta av ledigheten. Bilden är en arkivbild från Borgå.
Bild: Yle/Mira Bäck

Lång resa till sportlovet

Data från mobilnätet kan användas för att sammanställa statistik inte bara om hur många som befinner sig på en ort utan också om människors rörelse.

Utmaningen i att tolka resestatistik är att endast en rörelse som inte avbryts på över 50 minuter räknas som en resa.

Men för invånarna i Nyland, Egentliga Finland och Satakunta, som är de första i sportlovskön, är resan till fjällen så lång.

Många som reser med egen bil kan ha tagit en längre paus innan de anländer till sin slutdestination.

Det här kan påverka Telias resestatistik. Fastän den statistiken visar att antalet sportlovsresor till Lappland har sjunkit med en tredjedel jämfört med förra året betyder det inte att det stämmer.

– Nylänningar kan ha stannat i till exempel Norra Österbotten i över 50 minuter. Då visar statistiken att de har rest dit och stannat där, fastän de egentligen har fortsatt sin resa efter pausen, säger Tiia Palvimo.

Antalet registrerade resor till Norra Österbotten inför sportlovsveckan låg på samma nivå som i fjol.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets Data paljastaa: pahentunut koronatilanne ei hillinnyt talvilomalaisten liikkumista – liikennemäärissä jopa huomattavaa kasvua av Antti Heikinmatti. Översättningen gjordes av Belén Weckström.

Diskussion om artikeln