Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fiskar skadas i kraftverkets turbin i Billnäs - fiskarna ska nu styras i säkerhet

Från 2021
Vatten som forsar i fiskvägar vid en å. Personer längre bort som ser på vattnet.
Bildtext Fiskvägen i Billnäs, fotad under byggskedet i september 2019.
Bild: Helena Rosenblad / Yle

Vandringsfiskar lever farligt då de ska ta sig förbi kraftverket i Billnäs. Det finns en stor risk att fiskarna hamnar i kraftverkets turbin och fiskvägen måste därför förbättras med en styranordning så att fiskarna inte skadas.

Turbinen vid kraftverket i Billnäs skadar en stor del av den fisk som hamnar där. Syftet med den nya anordningen är att styra den fisk som kommer med den övre strömmen till fiskvägen och hindra den från att simma in i kraftverkets turbin.

Lösningen är att fästa styranordningen i en standardtillverkad betongpontonbrygga.

Lokalt företag får uppdraget

Det är fråga om en betongpontonbrygga med en sammanlagd längd på cirka 40 meter och en bredd på tre meter inklusive portar och bland annat räddningsstegar, skyddsräcken, landgångar och en fiskstyrningsanordning som består av metallkedjor. Upphandlingen innefattar även byggande av landfäste.

Tekniska nämnden i Raseborg har valt företaget TN Bryggan från Ekenäs till entreprenör för projektet Billnäs pontonbrygga och fiskstyrningsanläggning. Företaget har gett en offert på 99 600 euro för bygget.

Vattenägare måste ge rätt använda området

Tekniska nämnden beslutade också att tekniska direktören får utarbeta ett kostnadsneutralt avtal med vattenområdets ägare om rätten att använda området samt att upprätthålla en brygga på området.

Upphandlingen kräver åtgärdstillstånd samt samtycke av ägaren till ett vattenområde och av ägaren till Billnäs vattenkraftverk.

Diskussion om artikeln